FÜLES

A kutyák is terjesztik a vírust? Szandiék így védekeznek ellene

Szandi szerint az egyik legjobb módszer, hogy megvédjük magunkat a koronavírustól, az a rendszeres fertőtlenítés. Az énekesnő a személyes higiénia mellett rendszeresen takarítja a lakást, sőt a házi kedvencre is különös figyelmet fordít.
  • Szerző: RIpost

Szandi és a családja a koronavírus-járvány terjedése miatt hetek óta önkéntes karanténba vonult. Az énekesnő szerint fontos, hogy ebben a helyzetben minden korlátozást betartsanak az emberek, főleg azokat, amelyek a higiéniára vonatkoznak. Ezzel nem csak saját magukat, de a családjukat is védik. Szandi ezért rendszeresen takarítja az otthonukat és lehetőség szerint mindent fertőtlenít, hogy véletlenül se adjon teret a vírusnak. Még a család négylábú kedvence sem ússza meg a gyakori fürdést.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost/Szandi

„Minden nap takarítunk! A főzésnél abszolút odafigyelek, hogy tiszta legyen a kezem és maximális higiéniával csináljak mindent. A konyharuhát is naponta, maximum két naponta cserélem, ugyanez igaz a törölközőkre és az ágyneműkre, hiszen ezeket rendszeresen használjuk. A kezünk egyébként teljesen ki van száradva, mert nagyon sokat mossuk. Az otthonunk pedig tele van nyomós fertőtlenítőkkel, hogy bármikor kéznél legyen. Amikor arra járunk nyomunk egyet, és megyünk tovább. Még csak fel sem kell emelni a flakont!” – kezdte a -nak Szandi, aki kiemelte: ebben a helyzetben rendkívül fontos a higiénia, hiszen ezzel tudjuk leginkább megelőzni a koronavírus-fertőzést.

A kétszeres EMeRTon-díjas énekesnő éppen ezért nem csak az otthonában fertőtlenít, hanem akkor is, ha a bevásárlást intézi. Ilyenkor kizárólag maszkban és kesztyűben hagyja el a lakást, és a boltban a kosarat vagy a bevásárlókocsit is lefertőtleníti, ahol megfogja.

Emellett a Bogdán család kifejezett figyelmet fordít házi kedvencükre, Maszatra is. Bár a jelenlegi ismertek szerint a kutyák nem kapják el a koronavírust és nem hordozók, ugyanakkor a tisztaságukra most még jobban oda kell figyelni, mert nincs kizárva, hogy bundájukon átvihetik a vírust. Szandiék éppen ezért ritkábban viszik el sétálni Maszatot, és ügyelnek a „fertőtlenítésére” is. Természetesen ne arra gondoljunk, hogy hipóba rakják a kutyát, hanem rendszeresen kellemes fürdőt vesz az eb.

A kutyánkra is nagyon figyelünk. Őt is „fertőtlenítjük”, azaz többször fürdetjük. Mostanában nem visszük olyan sűrűn sétálni sem, mint eddig. Persze imádja, ha kimegyünk vele, nagyon boldog olyankor, de szerencsére tök jól elvan a kertben is, tudott alkalmazkodni a helyzethez” – mesélte Szandi.

Fotó: Ripost/Szandi

Az énekesnő hozzátette: próbálják a lehető legpozitívabban átvészelni ezt a helyzetet, ám nem tagadja, néha ők is mélypontra kerülnek amiatt, ami most a világban történik.

„Nem könnyű ez a helyzet senkinek sem. Szerintem mindenkinek vannak rosszabb pillanatai ebben az időszakban. Én van, hogy éjszaka felébredek, és azon gondolkozom, hogy igaz-e, ami most a világban történik, vagy csak álmodom... Tényleg így van, hogy az egész világ szenved egy vírustól?! Nehéz elhinni, hiszen eddig ilyet csak a filmekben láttunk” – fogalmazott Szandi.

 

A házi kedvencek szőre terjesztheti a fertőzést

Egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy a kutyák megfertőződhetnek koronavírussal, de az tény, hogy a házi kedvencek is terjeszthetik a fertőzést. A szakemberek szerint az állatok szőre néhány óráig átadhatja a vírust. Így a simogatás, a velük való érintkezés után javasolt kezet kell mosnunk, főleg, ha olyan állatot tartunk, amely nincs állandóan a lakásban. A szakemberek azt javasolják, hogy a kutyák tappancsát a sétáltatás után szappanos vízzel mossuk meg, szőrüket pedig fertőtlenítő törlőkendővel töröljük át. Ugyanakkor fontos, hogy különböző, a háztartásban is megtalálható fertőtlenítőszerekkel ne (!) tisztítsuk az állatokat, hiszen az kifejezetten káros lehet rájuk.

 

A macskák elkaphatják a vírust

Egy kínai kutatóintézet munkatársai arra találtak bizonyítékot, hogy a betegség képes macskáról macskára terjedni, de arra nem, hogy a háziállatok a gazdájukat is megfertőzhetik. A vírus a macskáknál légzési nehézséget, hasmenést és hányást váltott ki. A napokban derült ki, hogy New York egyik állatkertjének több nagymacskája is megfertőződött a koronavírussal. Nadia, az egyik négyéves maláj tigris szárazon köhögött és étvágytalan lett. Először megröntgenezték, vérmintát vettek tőle és ultrahangos vizsgálatokat végeztek el rajta, majd – tekintettel a New Yorkban tomboló koronavírus-járványra – megcsinálták a vírustesztet is. Ekkor derült ki, hogy fertőzött. Azóta a nagymacska már a gyógyulás útjára lépett.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?