Létrehozva: 2019.02.19.

Csak ámítás Curtis elvonója? Wellnesskúrával nem lehet leszokni a szakértő szerint

Szaunázott, sportolt és még pszichológus se segített Curtisnek az elvonón. A szakember szerint ez roppant különös.

Hat héttel ezelőtt komoly lépésre szánta el magát Széki Attila Curtis: miután végre belátta és bevallotta, hogy alkohol- és drogproblémái vannak, felismerte azt is, hogy segítségre van szüksége. Ám míg a köznyelv a krízisintervenciós rehabilitációt általában elvonónak hívja, Curtis egy ideje méregtelenítő programként emlegeti a leszoktató kúrát. Valószínűleg nem véletlenül...

Ahogy azt a %Ripost% is megírta, a rapper hétfőn reggel a Mokkában elmondta, az első napok pokolian nehezek voltak, de később a napi négy és fél óra szaunázással, sporttal, vitaminokkal és rengeteg folyadékkal sikerült minden oda nem illő anyagot kitakarítania a szervezetéből, így napról napra jobban lett.

"A legnagyobb nehézség az volt, hogy nem volt bent olyan közeli hozzátartozóm, akivel tudtam volna beszélgetni. Lett egy mentorom, aki végül nagyon jó barátom is lett, és tartani is fogom vele a kapcsolatot. Nagyon sokat segített a felépülésben, hogy elkezdhettem szöveget írni, ez is a terápiám része. Egyébként a mentoromat is bármikor hívhatom, ha úgy érzem, megcsúsznék" – mondta a Borsnak a rapper, aki elmondta azt is, sem pszichológus, sem pszichiáter nem foglalkozott vele a méregtelenítő program alatt.

Ez – különösen a szaunázással együtt – sok internetezőnek szöget ütött a fejébe: úgy vélik, a hathetes kezelés inkább emlékeztet gyomorpanaszokra vagy bőrproblémákra kitalált wellnesskúrára, mint valódi leszoktató programra. Természetesen lehetséges így is a leszokás, de a hagyományos nyugati orvoslással foglalkozók szerint az elvonással járó fizikai tünetek – főleg kilencévnyi függőség után – olyan erősek lehetnek, hogy nem ajánlott sem szaunázni, sem sportolni.

A Bors által megkérdezett függőségszakértő – aki a konkrét esetet nem ismeri, Curtist nem kezelte – általánosságban elmondta, hogy néz ki egy leszoktatás.

"A klinikai tapasztalatom az, hogy az elvonási tüneteket enyhítő gyógyszerek nélkül nem szokott menni a leszokás, pláne kokainmegvonás esetén. Ha pedig gyógyszer kell, ott orvosnak is lennie kell – kezdte dr. Funk Sándor addiktológus főorvos.

Én nem engedném az intenzív sportolást és a szaunázást sem, a vegetativum ugyanis ilyenkor táncot jár: a megvonás heves szívdobogással, vérnyomás- és vércukor-ingadozással, rossz közérzettel, bőrbizsergéssel, zsibbadással, állandóan változó hangulattal, és még sok egyéb más kellemetlen tünettel jár együtt

– magyarázta az orvos, aki szerint a hangulat­ingadozás a legnehezebben viselhető tünet a betegek számára. Ez viheti őket ismét a rossz útra, hiszen a drog, különösen az erős eufóriát okozó kokain újra enyhíteni tudja a beálló depressziót. Mindezek ellenére nem zárja ki, hogy Curtis orvosi segítség nélkül, másfajta terápiával is képes volt elindulni az úton.

A Lokál Makai Gábor klinikai szakpszichológust, pszichoterapeutát kérdezte, aki szerint egy öthetes kezelés után még senki nem nevezhető gyógyultnak.

"A gyógyulás egy hosszú folyamat következménye, nem hetekben mérhető. A szembenézés és az, hogy valaki önszántából bemegy az elvonóra, az első lépés a gyógyulás felé, azonban ez csak a jéghegy csúcsa.

Sokszor a kezelést megvonási tünetek nehezítik, ilyen lehet a sóvárgás vagy akár fizikai tünetek, mint remegés, izzadás, fokozódó feszültség.

Ezeket a tüneteket gyógyszerekkel, párhuzamosan pszichoterápiával mérsékelni lehet és kell. Az, hogy a munkába visszatér is egy segítség, viszont sokszor megnehezíti a küzdést, ha egy olyan közegben dolgozik, ahol bármikor újra hozzájuthat a szerhez" – fejtette ki Makai.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas tengeri szörny vetődött partra Angliában

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiket az áprilisi rózsaszín hold alapjaiban változtat meg

vg.hu

Megérkezett a bejelentés: egyszerre emelkedik és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára

metropol.hu

„Rémálom lenne” – Schäfer András a legrosszabbtól tart

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor régóta példátlan lépésre szánta el magát

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

mindmegette.hu

Egyáltalán nem a vízkő a mosógép legnagyobb ellensége, hanem ez

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FÜLES

Fekete bombázóval az oldalán látták Schmuck Andort

FÜLES

Hihetetlen, így reagált a delfin, amikor Kozso dalra fakadt

FÜLES

Külföldön folytathatja a Fekete Vonat sztárja

FÜLES

Friss hírek érkeztek a börtönben lévő Papaszitáról!

FÜLES

Stana Alexandra és Marics Peti újra együtt: most jelentették be

FÜLES

Mire készül? Titkos forgatáson járt a várandós Patai Anna

FÜLES

Így kísérték végső útjára Tordy Gézát – galéria

FÜLES

Stana Alexandra a szerelmi életéről vallott, mindenkit meglepett