FÜLES

Ennyit bukhat a szexuális zaklatás miatt Gothár Péter

Anyagilag is sokat bukhat a Katona József Színház volt rendezője a zaklatási botrány miatt.
  • Szerző: Ripost

Nem csillapodnak a kedélyek a Katona József Színház kirúgott rendezőjének zaklatási botránya körül!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Színházi körökben régóta szóbeszéd tárgya, hogy a szexuális zaklatással lebukott Gothár Péter évek óta erkölcsöket sértő módon viselkedett több színésznővel, eddig mégis hallgatott mindenki. Most azonban, hogy kiderült Gothár tette, nem csak a munkáját vesztette el. A rendezőt ugyanis megfoszthatják az 1997-ben neki ítélt Kossuth-, valamint a 2014-ben kapott Nemzet Művésze-díjtól is. Erről az odaítéléshez hasonlóan a Magyar Művészeti Akadémia által létrehozott bizottság dönthet.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A bizottság elnöke, Kubik Anna Kossuth- és Jászai-díjas színművész a Blikk megkeresésére úgy reagált, a napokban kiadnak egy állásfoglalást az üggyel kapcsolatban, amely iránymutatást ad a bizottság tagjainak, azaz a juttatás folyósításának felülvizsgálata a tagokban is felmerülhetett.

Nem kevés juttatásról van szó. Ha Gothár bukja a Kossuth-díjat, amely mellé egyszer adó- és illetékmentes jutalom is jár, a mindenkori éves átlagfizetés ötszörösével egyenlő, ami akár a 20 millió forintot is meghaladhatja. A Nemzet Művésze kitüntetéssel azonban havi apanázs is jár, jelenleg körülbelül 655 ezer 500 forint havonta – írja a Blikk.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?