FÜLES

Feljelentést tett Gesztesi Károly özvegye a sírhelynél történtek miatt

Az özvegy a rendőrséghez fordult segítségért.
  • Szerző: Ripost

Mit szólnánk ahhoz, ha egy szerettünk sírját meglátogatva azt találnánk, hogy idegen kezek átrendezték, átalakították? Alighanem felháborodást, még akkor is, ha a nyughely a kéretlen segítő munkájának köszönhetően szebb, rendezettebb lett. Molnár Anikó és barátnője önzetlen segítőkészséggel tette rendbe Gesztesi Károly sírját, miután áldatlan állapotban találta a Budakalászi temetőben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A közösségi oldalon sokan dicsérték Anikóék emberbaráti buzgalmát, és még többen elítélték Gesztesi szeretteinek hanyagságát. Csak néhány kommentelőben ötlött fel: Joga van-e egy kívülállónak a család tudta és engedélye nélkül megváltoztatni a sír állapotát?

Anikót a jó szándék vezette, de a család engedélye nélkül legfeljebb vágott virágot vagy koszorút tehetett volna a sírra
Fotó: Bors

A színész özvegye, Nikoletta bizonyosan úgy gondolja, hogy nincs. Hétfőn ugyanis bejelentést tett a budakalászi rendőrségen, amelynek munkatársai nem sokkal dél után ki is szálltak a helyszínre. Amikor a Bors fotóriportere a temetőbe érkezett, rendőrök álltak a sírnál, és ott volt az első feleség is, aki ugyan a bejelentés tényét elmondta, de nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Úgy tudni, Nikoletta azt sérelmezi, hogy valaki a család engedélye nélkül megásta, átrendezte a sírt és eltávolította az ott lévő csokrokat, a fejfát pedig koszorúval takarta le. Az özvegy azt is rossz néven vette, hogy a Facebookon megjelent bejegyzés indulatokat keltett a család ellen.

A Bors megkeresett egy szakértőt, hogy megtudja, milyen jogszabályok vonatkoznak a sírhely kezelésére.

Az özvegy bejelentésére érkeztek a helyszínre a rendőrök
Fotó: Bors

„A sírhely felett rendelkező van, ez általában az a személy, aki megvásárolta a sírhelyet, így ő hozhat döntést a sírhellyel kapcsolatban. Alapesetben a rendelkező joga sírkövet állítani vagy bármilyen maradandó változást elvégezni a síremléken” – mondta el a Borsnak Gőcze Edit kegyeleti szakértő. „Mindenkinek joga van a kegyeletgyakorláshoz. Ez azt jelenti, hogy vágott virágot, mécsest és koszorút is helyezhet a sírra, de ha elültet egy virágot, az már jogszerűtlen” – tette hozzá.

Anikót és a barátnőjét is kerestük, hogy a kialakult helyzetről kérdezzük, de egyikük sem nyilatkozott a lapnak.

Nikoletta hétfőn a Bors cikkéből értesült Anikóék akciójáról

Egyelőre nem világos, hogy Molnár Anikóék milyen büntetésre számíthatnak.

„A feljelentés büntetőjogi következményeket nem von maga után, mivel sem rongálás, sem a sírhely meggyalázása nem történt meg, a virágültetésnek pedig nincs büntetőjogi következménye” – mondta el a Borsnak dr. Erdőcs Viktor ügyvéd, majd hozzátette: „Polgárjogi következményeket azonban már vonhat maga után, hogy a tulajdonos tudta nélkül alakította át annak hozzátartozója sírhelyét.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?