FÜLES

„Nagyon bátor vagy nagyon hülye vagyok?” – Tette föl a kérdést Fülöp herceg az esküvőjük napján

Fülöp herceg halálának kapcsán összegyűjtötték a rokonok és a barátok által kikotyogott titkokat a brit királyi pár életéből.
  • Szerző: The_M

Az elmúlt bő hét évtizedben már rengeteget hallottunk és olvastunk II. Erzsébet és Fülöp herceg házasságáról. Ám most az edinburgh-i herceg szomorú halála kapcsán előkerültek a királyi pár életének titkai, amiket csak kevesen ismertek.

Ezek közül az egyik helyre tesz egy közkeletű tévedést is a páros találkozásáról. A köztudatban az él, hogy akkor találkoztak először, amikor Erzsébet még csak 13, Fülöp pedig 18 éves volt. De a herceg egyszer egy írónak elárulta, hogy sokkal korábbról ismerik egymást. Egy esküvőn találkoztak, amikor a leendő királynő még csak 8 esztendős volt. Persze ekkor még semmi nem alakult ki köztük.

II. Erzsébet megkoronázása után minden megváltozott az életükben

II. Erzsébet megkoronázása után minden megváltozott az életükben
Fotó: Northfoto

Az esküvőjük reggelén Fülöpöt elárasztották a kétségek. Abban biztos volt, hogy Erzsébet a tökéletes nő számára, akit élete végéig szeretni fog, de azt nem tudta, hogy mindezért érdemes-e a nyakába vennie mindent, ami egy trónörökössel jár. „Nagyon bátor vagy nagyon hülye vagyok?” – tette fel a kérdést fogadott apja, Dickie Mountbatten legidősebb lányának, Patriciának.

A kétségeit gyorsan félretette, de jogos volt a részéről a felvetés, hogy nehéz dolga lesz egy királynő férjeként. Ugyanis a világ legnagyobb hatalmú nője otthon is nagyobb szóval bírt, mint ő. Ezt egy hatalmas csatahajókat irányító katonának nehéz volt elfogadnia. De a nagyobb probléma az volt, hogy II. Erzsébet anyja, a húga, a főkomornyik, a főtanácsadó, és az uralkodó főtársalkodónője is nagyobb hatalommal bírt, és sokáig próbálták minden téren elnyomni Fülöpöt.

Fülöp ezért is utálta a felesége megkoronázását követő első években a Buckingham-palotát. Az számára nem otthon volt, hanem az államigazgatás központja tele merev, sótlan emberekkel. De tudta, hogy nemcsak a feleségének fogadott örök hűséget, hanem Nagy-Britannia uralkodójának és a koronának is, így neki kell alkalmazkodnia.

Ez persze nem azt jelentette, hogy teljesen feladta a személyiségét. A brit nemesekhez képest szabadszájú beszédét megtartotta, és a felesége jelenlétében is gyakran káromkodott. Persze csak úgy angol urasan. II. Erzsébeten kívül pedig mindenki mással voltak kemény szócsatái. A királynő ugyanis soha nem állt le vitatkozni férjével, viszont másokat mindig buzdított a rendezvényeken, hogy vitatkozzanak Fülöppel. Imádta a herceg szenvedélyét, amivel a véleményét védte.

Viszont akadt egy fontos dolog, amiről lemondott Fülöp. Ez pedig a dohányzás. A brit királyi családban akkoriban egyedül Erzsébet nem cigizett, és miután az apja tüdőrákban halt meg, utálta a füstölgő bűzrudakat. Így csak azzal a feltétellel mondott igent Fülöp lánykérésére, hogy az leszokik a dohányzásról. A herceg attól a naptól kezdve soha többé nem gyújtott rá, hiába imádta a cigarettát és a szivart is. Ez pedig jól bizonyítja, hogy mennyire imádta az első perctől kezdve az ő kis Lilibetjét – ahogyan a család tagjai előtt szólította. A királynőnek írt üzenetekben viszont mindig Káposztának hívta.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?