FÜLES

Szobrot kaphat Törőcsik Mari, különleges helyre kerülne az alkotás

Megtisztelő módon emlékeznének meg a nemzet színészéről. Több évtizedig szolgált otthonául az alig négyszáz lelkes település.
  • Szerző: Ripost

Mint arról a beszámolt, hosszú küzdelem után életét vesztette Törőcsik Mari. A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett színművésznő 2021. április 16-án hajtotta örök álomra a fejét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hamvait teljes titokban szórták a Tiszába. Csak szűk családja és egy szertartást vezető lelkész voltak jelen, amikor beteljesítették a színészlegenda végakaratát.

Törőcsik Mari halálhíre megrázta az országot

Törőcsik Mari halálhíre megrázta az országot
Fotó: Markovics Gábor / Ripost

Ha azonban a velemi lakosokon múlik, örökre a Vas megyei községben marad Törőcsik Mari. Ugyanis nemcsak két évvel ezelőtt adták meg számára a díszpolgári címet, de most örök emléket állítanának a színművésznek.

A kis település polgármestere azt tervezi, hogy a művésznő kedvenc padján szobrot állíttat, de utcát is elneveznének róla, és felmerült, hogy házából múzeum lehetne – tudta meg a Blikk.

„Hittem Mari felgyógyulásában, az utolsó napig bíztam abban, hogy visszatér közénk a kórházból” – sóhajtott Bakos László.

Mint kiderült, Törőcsik Mari, amíg tehette, gyakran járta a községet. Később pedig nagyon szerette nézni az utca forgalmát, sőt volt egy kedvenc padja is, ahol gyakran és hosszasan elücsörgött. Így miután felötlött a település vezetőségének fejében a szoborállítás lehetősége, nem volt kérdés a helye.

„Mari házával szemben van egy kis patak és egy kis híd, amely az ő kérésére épült. A mellett áll egy pad, nagyon szeretett ott üldögélni, így azt gondolom, az lenne a legmegfelelőbb hely arra, hogy emlékhelyül szolgáljon. Az emberek fotózkodhatnának a szoborral, mellé ülhetnének, láthatnák azt, amit Mari annyira szeretett nézegetni” – mesélte a polgármester.

Ám az ötlet megvalósítása már nem annyira egyszerű, a falu szűkös költségvetése miatt segítségre van szükség a szoborállításhoz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?