Létrehozva: 2015.12.16.

Gyilkos spirál: Gesztesi Károly meghalhat, azonnali segítségre szorul!

"Ha egy medve leterül, akkor utána mindenki elkezdi rugdosni. Én vagyok a medve." Ezt a hasonlatot használta Gesztesi Károly az elhíresült tévéinterjújában, nem véletlenül. A pszichológus szakember szerint a színész megindult a lejtõn lefelé. Halálos a veszély.

Immár az egész ország aggódik Gesztesi Károlyért, aki színházi botrányaival és egyre zavarodottabb viselkedésével hívta fel magára a figyelmet. A Mokka élő adásában adott interjú alapján még a laikusoknak is feltűnt, hogy a Jóban rosszban sorozat korábbi sztárja nagy gondban lehet.  És éppen az ott elhangzottak alapján sokan gondolják úgy, hogy a színművész súlyos alkoholproblémákkal küzd. Az interjú után Gesztesi összeomlott a TV2 udvarán, Joshi Barat a %RIPOST%-nak nyilatkozva azt is elárulta, hogy a színész megrázó módon Márai Sándor Mennyből az angyal című művét olvasta fel neki. Több kollégája szerint a művész halálfélelemmel küszködik. A Gesztesi Károllyal kapcsolatos események sorozatát most pszichológus elemezte, a borsonline-ban nyilatkozó Makai Gábor klinikai szakpszichlógus döbbenetes következtetésekre jutott.

Elindult a lejtőn lefelé: van-e visszaút?

A szakember szerint Gesztesi Károly elindult a lejtőn lefelé. Idézte a színész szavait: „Ha egy medve leterül, akkor utána mindenki elkezdi rugdosni. Én vagyok a medve” - ez a hasonlat, mondta a szakember, arról szól, hogy Gesztesi nem akarja megélni, hogy a lejtő alján fekszik. A kérdésekre adott válaszai nem logikusak, ezért volt különös érzése annak, aki nézte a műsort. Valaminek a hatására beszélt ilyen furcsán. Sok oka lehet annak, ha valaki szétesik egy beszélgetés alatt, a pszichológus így érvelt:

Amennyi alkoholt bevall, szorozd meg hárommal!

"Gesztesi viselkedésének hátterében állhat depresszió, kilátástalanság vagy akár önértékelési probléma is. Az alkohol ilyenkor csak egy eszköz, amivel képes csökkenteni a belső feszültséget. A műsorvezető megkérdezte a színészt, vannak-e alkoholproblémái, mire azt válaszolta:

„Nekem nincs! Reggel egy pohár rozéval leülök a teraszra, ha nem dolgozom...”

Amikor úgy általában az al­koholfüggők el­mondják, mennyit isznak, például három felest vagy egy üveg bort naponta, akkor azt meg kell szorozni hárommal. Miért hazudnak? Mert még ők is szeretnék fenntartani a látszatot. Ami egyre nehezebben megy, mivel ez alkohol nemcsak a szervezetet, de a személyiséget is roncsolja."

Sok furcsaság került szóba a műsorban, például Tvrtkónak meg kellett kérdeznie Gesztesi kérésére, hogy mivel töltötte az éjszakát. Károly elárulta, hogy egy gyönyörű nővel volt. Az is szóba került, hogy miért nem jelent meg a győri színházi előadáson? Erre is zagyva választ kapott: „Emberből vagyunk. Van olyan, hogy ott voltam Győrben, és tényleg ott voltam még este hét 44-kor is, de valamitől elfáradtam, amit te is feszegettél, hogy visszavonultam. Volt egy ilyen este.”

Az alkohol szétrombolja a személyiséget, segítség kell!

"Annak, aki iszik, egy idő után nem lesznek társaskapcsolatai, elveszti a munkahelyét. Ha tovább csúszik ezen a lejtőn, képtelen lesz párkapcsolatot létesíteni. Ezzel együtt jár, hogy átértékelődnek benne a társadalmi elvárások. Például nem érzi akkora tétnek, ha nem megy el egy előadásra. A depresszió az alkohollal megtámogatva le­építi a me­móriát is. Az alkohol szétrombolja a személyiségét. Itt már segítségre van szükség! Kell a pszichiáter, aki gyógyszerekkel kezeli a depressziót, és a pszichoterápia, hogy feltárják az okokat. Nem elég csak a tünetet kezelni. Azt látatlanban nem tudjuk megmondani, hogy mi az ok, mi csak a mázat látjuk. De az tény, hogy az alvászavar vezető tünete a depressziónak, az alkohol csak másodlagos. Segíteni kell, nem ítélkezni!"

Kezelésre jár vagy meghal...

Makai óva int attól, hogy pálcát törjünk egy olyan ember felett, aki éppen széthullik. "Nem az erkölcsi ítélkezés a lényeg, inkább sokkal nagyobb empátiára van szükség – szögezi le, utalva arra, hogy az ilyen típusú betegek nem látják be, hogy segítségre van szükségük, így el sem fogadják azt. – Gyakran kell próbálkozni, mire megragad benne, amit mondunk, és magától kér segítséget.

Sokszor fog el­men­ni kezelésre, és sokszor ki is lép, de egy idő után eljut arra a pontra, amikor érzi, hogy nincs tovább, és ottmarad. A másik lehetőség az, hogy meghal. Ezért nem szabad feladni, ezért ne fáradjanak bele a körülötte élők.

Nem szabad megsértődni, akkor sem, ha agresszíven elutasít, akkor sem, ha azt mondja, hogy takarodj. Akkor is éreznie kell, hogy a támaszai vagyunk, és van számára segítség - hangsúlyozta a pszichológus a Borsban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

vg.hu

Az orosz hadiflotta is megjelent a Vörös-tengeren

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

astronet.hu

A balszerencse bevonzása: így kerülheted el!

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁR

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

SZTÁR

Megható fotó, így öleli kislányát Hosszú Katinka

SZTÁR

A Next Top Model Hungary stylistja: a modellek hibája néha tervezett

SZTÁR

Rúzsa Magdi és Kylie Minouge ugyanolyan ruhában pózol

SZTÁR

Budavári Fülöp szinte mindent megenged a kutyusának

SZTÁR

Gyanús jelek: szövődmények alakultak ki Katalin hercegnénél?

SZTÁR

"Nyafi kukac" - kíméletlen őszinteséggel jellemezte magát Rácz-Gyuricza Dóra

SZTÁR

A TV2 csodás sztárpárjának elváltak útjai