HŰHA

55 év után kiderült, így lett Omega Kóborék bandája

Fél évszázad után visszatért legelső koncertje helyszínére a magyar rocktörténelem legsikeresebb zenekara, az Omega.
  • Szerző: Ripost

A Kossuth-díjas együttesből sajnos már nem lehetett ott az egyik alapító, Laux József, aki osztálytársával, Kóbor Jánossal, a gimnázium harmadik osztályában találta ki, hogy álljanak össze egy zenekarrá. Csatlakozott hozzájuk Benkő László, Kovacsics András, Künsztler Tamás, Varsányi Gergely, így lett teljes a csapat. Első koncertjük az akkori Vár klubban volt.

„Amikor odaértünk, láttuk, hogy az van kiírva, ma este az Omega játszik – emlékezett vissza Kóbor János. – Azt hittük, akkor a mi fellépésünk le van fújva. Aztán a portás mondta, hogy az Omega ti vagytok. Õ adta nekünk ezt a nevet, állítólag egy doboz falára volt írva. Akkor még külföldi együttesek slágereit játszottuk.”

A banda pályája onnantól üstökösként ívelt felfelé. Európában csak Oroszországban és Albániában nem játszottak, és ők voltak az elsők, akik a keleti országok zenekarai közül felléphettek az Egyesült Királyságban. A hazai kis- és nagylemez eladásuk 10-15 millió példány, amit már nem képes egy magyar zenekar sem megdönteni.

„Hogy tudtuk-e, hogy ötvenöt év után még mindig aktívak leszünk? Dehogy, akkoriban még öt napra előre sem tudtunk tervezni - nevetett Kóbor János. – De nagyon jó érzés, és úgy vagyunk vele, ha Mick Jagger még bírja, akkor mi is bírjuk. Most jött ki az új CD-nk, a Volt egyszer egy vadkelet, ami elsősorban Németországban jelenik meg, de korlátozott számban itthon is kapható. És Lengyelországban már elindult a jubileumi koncertsorozatunk, aminek a tetejére, december 28-án az Arénában, hazai közönség előtt kerül fel majd az i-re a pont.”

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?