HŰHA

Ez durva: a minimálbért sem fizeti ki dolgozóinak II. Erzsébet

A Buckingham-palotába takarítót keresnek, de a fizetés miatt biztosan nem éri meg vállalni a munkát.
  • Szerző: Ripost

II. Erzsébet királynő takarítói jóval a londoni átlagbér alatt keresnek. Hasonló munkakörben ugyanis óránként 10,20 fontot (3600 forintot) lehet más helyeken keresni – ez a polgármester, Sadiq Khan által meghatározott összeg. Ehhez képest a Buckingham-palota takarításáért mindössze óránként 8,17 fontot (2900 forintot) fizetnek, ami 2,03 fonttal (700 forinttal) múlja alul a minimumot.

A polgármester által kijelölt összeg persze nem kötelező, csak iránymutatásként szolgál, de már több mint ezer munkáltató tartja magát hozzá – többek közt a királyi ingatlanvagyont kezelő Crown Estate, az Unilever, a Lloyds Bank és az Ikea is.

A királyi palotában jelenleg mégis alacsonyabb a takarítók órabére, mint a londoni Lidl raktárszemélyzetének – ők óránként 9,27 fontot (3300 forintot) keresnek.

A palota takarítása teljes munkaidős elfoglaltság, 5 napot, azaz 40 órát vesz igénybe egy héten, de a dolgozó a Buckingham-palotában lakhat. Feladata pedig a palota és a Windsori kastély teljes körű tisztán tartása.

A királyi háztartás vezetése egyébként eddig sem számított jövedelmező állásnak, négy éve például visszavontak egy hirdetést Skóciában, mert olyan keveset ajánlottak a szobalányoknak a Holyroodhouse-palotában való munkájukért, hogy senki nem jelentkezett. Három éve a Windsorban dolgozók pedig sztrájkkal fenyegetőztek a megalázóan alacsony bérek miatt.

A Létminimum Alapítvány igazgatója arra szólította fel a Buckingham-palotát, hogy hozza összhangba a fizetéseket más Londoni állásokkal – írja a Daily Mail.

Van egyébként olyan munka a királyi családnál is, amelyik jól fizet. A palota szociális média szakértője például évente 50 ezer fontot (17 millió forintot), a Háztartási Osztály Igazgatója pedig 122 ezer fontot (43 millió forintot) visz haza. II. Erzsébet titkárnője ennél is többet 146 ezer fontot (52 millió forintot), míg a Privy Purse, azaz a család saját pénztárcájának kezelője 180 ezer fontot (64 millió forintot) keres évente.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?