Létrehozva: 2019.06.07.

Így emlékeznek Csernobilra a magyar sztárok

33 évvel ezelõtt Pripjaty városából egy eddig ismeretlen ellenség kezdett terjeszkedni Európa felett, melynek hatásait akkor és még sokáig senki sem tudta igazán felmérni.

1986 április 26-án hajnal fél kettőkor a mai Ukrajna területén álló csernobili atomerőmű 4-es reaktorának 1200 tonnás fedele egy rosszul elvégzett kísérlet következményeként a levegőbe repült. Az ultraerős radioaktív gőz urániumot és grafitot szórt szét az erőmű több százméteres körzetében. Vagyis bekövetkezett az emberiség történelmének máig legnagyobb atomkatasztrófája, melynek következményeként Kelet-Európát gyakorlatilag beborította egy láthatatlan ellenség, a radioaktív felhő, melynek negatív hatásait most is érezzük.

A %RIPOST% arra volt kíváncsi, hogy hazánk hírességei milyen emlékeket őriznek a tragédia utáni hetekből, egyáltalán értesültek-e a fenyegető atomfelhőről, ami a robbanást követő napokban Magyarország fölé is megérkezett.

Csonka András: Fel sem fogtuk, mi történik

Éppen az édes semmittevés időszakát élte akkoriban Pici, hiszen éppen csak leszerelt a seregből és várta, hogy szeptemberben elkezdődjenek tanulmányai a Színművészeti Főiskolán.

„Most, hogy végig néztem az HBO Csernobilről szóló minisorozatát, elgondolkodtam, mire is emlékszem azokból a napokból, hetekből és rájöttem, hogy gyakorlatilag fel sem fogtuk, mi is történt valójában.

Emlékszem a tárgyilagos bejelentésre, ami nem figyelmeztetett veszélyre, csak közölte, hogy baleset történt.

Csak az emberek kezdtek el kombinálni és szájról szájra terjedt, hogy például nem szabad salátát enni, mert az fertőződhetett. Én már akkor is hipochonder voltam, szóval, ha tudom mi fenyeget minket, biztosan mindent megteszek, hogy védekezzek. Nem tettem, ezért csoda, hogy nem lett bajom” 

- mondta  színész.

Balázs Andi: Csak a pánikra emlékszem

A színésznő még kislány volt a katasztrófa idején, így konkrét emlékei nincsenek, de pontosan emlékszik az érzésre, ami átjárta szűk környezetét és rá is átragadt.

„Emlékszem a tapintható pánikra, amit hiába próbáltak előlem otthon leplezni, éreztem, hogy valami baj van. Minden felnőtt feszülten figyelte a híradót és az újságokat bújták, hogy valahonnan információhoz jussanak, de csak annyit tudtak, hogy valahol messze, a Szovjetunióban baleset történt. Később, már kamaszként tudtam meg, hogy miért is félt mindenki annyira és rengeteget olvastam a témában, illetve számos dokumentumfilmet néztem meg. Eddig nem láttam a sorozatot, de a napokban nekiülök és megnézem egyben…”

- nyilatkozta a színésznő.

Majka: Álltunk a szakadó esőben

Kisfiú volt a csernobili tragédia idején a rapper, mégis pontosan emlékszik, mit csinált éppen, amikor a radioaktív felhő megérkezett Magyarország fölé.

Ma már tudni lehet, hogy éppen Ózd és Salgótarján kapta a legtöbb szennyezést azokban a napokban.

Ez azért különösen durva, mert pontosan emlékszem, hogy a robbanás után öt nappal május elsejei ünnepség volt a városban és mi a szakadó esőben álltunk a Drótos-hegy tetején a népparkban, szóval kaptuk az áldást rendesen… Ózdon nagy volt a pánik, mert senki sem tudta, mi történt pontosan. Láttam a sorozatot és teljesen megdöbbentett a tény, hogy hány ezer szovjet ember áldozta fel az életét azért, hogy elkerüljenek egy sokkal nagyobb katasztrófát”

- mondta a rapper-műsorvezető.

Vámos Erika: Minden nap ettük a fertőzött salátát

A műsorvezető pontosan emlékszik az atomkatasztrófa utáni napokra, hiszen éppen betegen feküdt otthon és azt sem tartja kizártnak, hogy állapotában szerepet játszott az atomfelhő.

„Napokkal a robbanás után hirtelen nagyon beteg lettem. Felső légúti gyulladást kaptam és két hétig nem is mehettem iskolába. Az osztályfőnököm el is küldte az egyik osztálytársamat hozzánk, hogy megkérdezze a szüleimet, hogy a robbanás miatt nem megyek- e iskolába.

Mai fejjel már nem tudom kizárni, hogy volt összefüggés.

Most az is eszembe jut, hogy azt is csak később tudtuk meg, hogy a saját földünkön termelt zöldségek is fertőződhettek radioaktív anyaggal, ami azért különösen kellemetlen, mert nekünk hatalmas ültetvényeink voltak akkoriban és gyakorlatilag minden nap salátát ettünk”

- mesélte műsorvezető.

Joshi Bharat: Pánik tört ki a Bábszínházban

A TV2 sztárja hat évvel a tragédia előtt érkezett Magyarországra és éppen a Bábszínházban dolgozott, amikor jóval a hivatalos hírek érkezése előtt egy kollégájától értesült a csernobili robbanásról.

„Egy kollégám Svédországban élő rokonától jött a hír, hogy valami történt a szovjet atomerőműben, de pontosan nem lehetett tudni, hogy micsoda. Aztán Németországból megtudtuk mi történt, így mi az átlagnál napokkal hamarabb értesültünk, hogy komoly baj van. Kisebb pánik tört ki a színházban és megfogadtuk, hogy nem is veszünk részt a május 1-i felvonuláson. Hogy az események milyen hatással voltak az emberekre, azzal évekkel később szembesültem, amikor  a magánpraxisomban megkeresett egy hölgy, akinek a férje kamionosként járt Kijevben és pár évvel később rákban hunyt el”

- emlékezett Joshi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen titkok derültek ki a legnagyobb világsztárokról

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

vg.hu

Otthon-felújítási program: jönnek a részletek, változnak a feltételek

metropol.hu

Kiadta a jelszót az Eb-re a Chelsea-hez hívott magyar focista: „Minél tovább ottmaradni!”

vg.hu

Jóllakott az OTP-vel a legnagyobb román bank

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

HŰHA

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

HŰHA

Újabb álompár van születőben? Nagy Ő Natira hajt a magyar rapper

HŰHA

"Csak dolgozni ne kelljen..." – közel félmilliót keresett egy nap alatt Aurelio

HŰHA

„Hű, de taplón beszél” — új szerelme miatt féltik Berki Mazsit

HŰHA

Ez forró: feszülős bőrnadrágban, párja ölében pózol Tücsi

HŰHA

Megdöbbentő titkok derültek ki Harry herceg múltjából

HŰHA

„Büszke lehetsz!” - Mindenkit meglepett Tóth Gabi - Fotó

HŰHA

Házasság első látásra: Nem hiszed el, milyen kínos titok derült ki Csabiról