HŰHA

Nagy Feró kitálalt: egyáltalán nem fogta vissza magát a múltban

Nagy Feró elárulta: vagyonokért írta a Bikini slágereit. Még ő sem hitte el, mi mindent megkapott.
  • Szerző: Ripost

Ezt nem tudom másképp mondani, Mielőtt elmegyek, Fagyi, Megüssem vagy ne üssem, Nehéz a dolga a katonának. Ez csak néhány dal a Bikini zenekar legnagyobb slágerei közül. Bár a dalok a kiváló énekes, D. Nagy Lajos hangján lettek legendásak, csak kevesen tudják, hogy ezeket a Bikini legelső frontembere, Nagy Feró írta.

Nagy Feró
Fotó: Szabolcs László

Az első, úgynevezett ős-Bikinit ugyanis 1982-ben Németh Alajos és Feró alapították, s kezdetben punkrockot játszottak. 1985-ben aztán Feró távozott, mert elege lett abból, hogy négyfelé oszlik a jogdíj, pedig csak ketten dolgoztak Lojzival a dalokon.

„Elegem lett, közöltem, hogy ez így nem mehet tovább. Erre a zenekar egyik tagja azt mondta, majd ők megírják a szövegeket, ha ez a rendszer nekem nem tetszik. Erre én halálosan megsértődtem, és közöltem, soha többé nem írok nekik egy sort sem – kezdett bele a nosztalgiázásba Nagy Feró, akit egy évvel később, már a D. Nagy Lajos fémjelezte időszakban megkerestek, hogy mégis kellene a segítsége.

„Beadtak egy nagylemezt a gyárba, de azt visszadobták. Közöltem, 100 ezer forintért segítek. Akkor az egy vagyon volt, negyvenezer forintba került például egy Trabant. Soha nem hittem volna, hogy a hanglemezgyár kifizeti, de megtették” – nevetett Feró, aki a Bikininek írt dalok ellenére egészen mostanáig nem lépett fel a tagokkal.

„35 éve nem voltunk együtt. Persze, bulikban találkoztunk, de az ős-Bikini – mint zenekar – nem létezett. Aztán felkértek minket a Volt egyszer egy Ifipark koncertsorozatban egy fellépésre, és belementem. Igaz, először vacilláltam, hogy megér-e ez az egész 15 próbát, hiszen ezt úgy kellett összerakni, hogy aki most megnéz minket, azt érezze, hogy tényleg mi voltunk a legjobbak” – árulta el a Blikknek az énekes, akihez az ős-Bikini első két albuma köthető, az 1983-as Hova lett, illetve az 1984-es XX. századi híradó.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?