kulcsár edina
A TV2 gyönyörû mûsorvezetõje igazi konyhatündér! Most elárulja a legkülönlegesebb fogást, amit gyakran elkészít családjának!
- 1 db borjú szűz
- só, őrölt bors
- 2 evőkanál dijoni mustár
- zellerlevél, petrezselyemzöld, bazsalikom
- 10 dkg reszelt parmezán
- 1 dl olaj
- 20 dkg juhtúró
- 2 dl tejszín
- 4 db tojás
- 20 dkg csuszatészta
- 1 db cukkini
- 10 dkg teavaj
- 2 db piros kaliforniai paprika
- 1,5 dl rozé bor
A borjú szűzről eltávolítjuk mindkét végét, lehártyázzuk. Csak a törzsét használjuk, melynek minden oldalát nagy hőfokon, hirtelen pirosra sütünk. Sózzuk, borsozzuk, kenjük meg magos mustárral, megforgatjuk az apróra vágott zellerlevél, petrezselyemzöld, bazsalikom és reszelt parmezán keverékében. Sütőben tovább sütjük 180 fokon 8–10 percig. Tálalásig pihentetjük, majd szeleteljük. A túrót kikeverjük a tejszínnel, a tojássárgájával, ízesítjük, majd hozzáadjuk a főtt csuszatésztát és a tojások felvert habját. Szilikonformába rakjuk, és 160 fokos sütőben 30-35 percig sütjük. A cukkiniből zöldséghámozóval spagetti formát húzunk, amit megpárolunk enyhén sós vajban. A tárkonyos paprikamártáshoz a megsütött kaliforniai paprika héját lehúzzuk, botmixerrel pépesítjük, ízesítjük tárkonnyal, sóval, majd tejszínnel, vajjal, legvégül pedig a rozé borral mártás sűrűségűre forraljuk.
Spárgapuding
- 50 dkg spárga,
- 10 dkg vaj
- 3 evőkanál liszt
- 4 tojás
- 1 evőkanál zsemlemorzsa,
- só
A spárgát megtisztítjuk, egy cm-es darabokra vágjuk, és sós, cukros vízben puhára főzzük. Szitán lecsurgatjuk, de a levét nem öntjük ki, hanem 5 dkg vajból 3 evőkanál liszttel és 3 dl spárgalével sűrű besamelt főzünk. Kihűtjük, belekeverjük a tojás-sárgákat, a zsemlemorzsát és a tojások kemény habbá vert fehérjéjét, végül a leszűrt spárgát. Kivajazott formába öntjük, és a sütőben gőzben (egy ujjnyi vízzel alapozott tepsibe állítva) 45 percig sütjük.
20 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 1 tojás sárgája, 5 dkg vaj, 2-3 evőkanál tejföl.
Összegyúrjuk a hozzávalókat nyújtható állagúra, olyan nagyságúra, hogy még a tepsi oldalára is jusson a tésztából.
Túrótöltelék
60 dkg túró, 4 tojás sárgája, 30 dkg cukor, 6 dkg vaj, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 ek búzadara
Villával a tölteléket összetörjük, majd habverővel simára keverjük. A tésztával kibéleljük a kivajazott tepsit, ráöntjük a tölteléket, majd 30 percig hagyjuk sülni 170 fokon.
Hab
6 tojásfehérje, 35 dkg cukor, 1 ek ecet
Vízgőz fölött felverjük a tojásfehérjét, gyakorlatilag megfőzzük. Közben adagonként tesszük bele a cukrot, végül az ecetet. Amikor elkészült, akkor feldíszítjük vele a tölteléket, villával megcakkozzuk a tetejét, majd visszarakjuk a sütőbe 10-15 perce, amíg szép rózsaszínre nem sül. Amikor elkészült, nem szabad kivenni a sütőből, hanem résznyire nyitott ajtó mellett hagyjuk kihűlni, így nem repedezik be a hab, az ecettől pedig szép fényes lesz.