SZTÁR

Ilyen volt II. Erzsébet királynő hivatalos születésnapja – videó

Zárt körben ünnepelték a brit uralkodó hivatalos születésnapját.
  • Szerző: Ripost

Hosszú idő után most először jelent meg hivatalos eseményen II. Erzsébet királynő, miután Angliában is elterjedt a koronavírus. Ráadásul az uralkodónő nem is akármilyen eseményen vett részt Windsorban, hanem saját hivatalos születésnapi ünnepségén.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ugyanis a szokás szerint június második szombatján szokták felvonulással megünnepelni a királynő születésnapját.

Eredetileg a királyi család többi tagja is jelen lett volna az ünnepélyen és a Buckingham-palotánál lett volna a felvonulás a Mall mentén.

Windsor, II. Erzsébet brit uralkodó
MTI/AP/Reuters pool/Toby Melville

Azonban a koronavírus-járvány miatt zárt körben, az ilyenkor szokásos több százezres ünneplő tömeg nélkül köszöntötték a brit uralkodót hivatalos szombati születésnapján.

Az uralkodó ide az elmúlt évtizedekben mindig díszes hintón, nem kevésbé díszes lovas kísérettel, családtagjai társaságában érkezett a Buckingham-palotából, és megtekintette a másfél ezer fős díszelgő alakulat ünnepi parádéját.

A palota és az ünnepség helyszíne között húzódó, vörös aszfaltjáról híres Mall sugárút mentén ilyenkor rendszerint százezrek köszöntik a királynőt.

Szombaton azonban a windsori kastély belső nagy parkjában, közönség nélkül, a Walesi Gárda néhány tucatnyi katonájának díszszemléjével tartották meg a hivatalos születésnapot, amelyre a királynő gyalog érkezett közeli lakosztályából.

A 94 esztendős II. Erzsébet királynő, aki 68 éve ül az Egyesült Királyság trónján, három hónapja legnagyobb vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor ősi kastélyában tartózkodik 99 éves férjével, Fülöp edinburghi herceggel, és – amint udvari illetékesek többször is hangsúlyozták az elmúlt hetekben – mindketten maradéktalanul tartják magukat azokhoz a korlátozó intézkedésekhez, amelyeket a királynő kormánya március végén hozott a járvány megfékezése végett.

Íme a színpompás felvonulás a 94 éves II. Erzsébet királynő tiszteletére.

És ezeket olvastad már?