LELKIZŐ

A kertben lel vigaszra Pécsi Ildikó, fát ültet elhunyt férje emlékére

Nem túlzás, hogy Pécsi Ildikónak két nagy szerelme volt a színpadon kívül: a vasárnap elhunyt férje, Szűcs Lajos és a másik a kertje. A gyászoló művésznőnek még a nagyszülei mutatták meg, mi mindenre tanítanak a fák és a növények. Ildikó rendületlenül hisz abban, hogy elhunyt szerettei a növényekben élnek tovább, ezért drágajóLajosa emlékére is szeretne egy fát ültetni.
  • Szerző: Doris

Bár Pécsi Ildikó erős asszony, egy könnyet sem ejtett férje halála óta, nagyon nehezen dolgozza fel, hogy az a férfi, aki 51 éven át mellette volt, nincs többé.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Bors

A 80 éves színésznőnek két dolog jelent vigaszt: órákon át Szűcs Lajos régi videóit nézi, vagy imádott kertjében üldögél, az ősfáiból, növényeiből merít erőt. A család barátja szerint komoly hangulatingadozásai vannak: az egyik pillanatban még lelkesen meséli a régi anekdotákat az ő Lajosával, a másikban pedig teljesen összeomlik. Egy dolog viszont biztos: egy gyönyörű fát szeretne ültetni elhunyt férje emlékére.

„Ildikónak nagyon sokat jelent a kert, már kislányként és imádta a fákat, a növényeket. Barátokra lelt bennük. Nekem már említette, hogy szeretne egy fát ültetni Lajos bácsi emlékére. Egy fát, amiről úgy tud gondoskodni, ahogy a férjéről gondoskodott egészen a haláláig” – árulta el a -nak Csaba, akit Ildikó a fogadott fiának tekint, és aki most egy percre sem hagyja egyedül.

A színésznő és a kert kapcsolata már-már legendás. A kis Ildikó nem volt több 9 évesnél, amikor beleszeretett abba a gödöllői ősfás környékbe, ahol most is él, és rájött, mennyi szeretetet kap a kerttől. Miután sikeres színésznőként sikerült megvennie a telket, ami kislányként elvarázsolta, már nem volt megállás, minden jelentős eseménykor fát ültetett!

Fotó: Bors

„Családi események, színházi bemutatók, évfordulók – a sátoros ünnepekre mániákusan fát ültetek. A fiunk születését három kis fenyő hirdette, ma már tekintélyes, negyvenéves fává nőttek. Csabi unokám érkezésekor magnóliát ültettem. Az ablak előtt a sudár ciprus édesapám emlékét őrzi, mellette a tuja édesanyámét. De kerek házassági évfordulónkra, születésnapokra, a fiatalok esküvőjére is mind-mind egy szép fa került a kertbe” – nyilatkozta Ildikó még 2011-ben, a magyarmezogazdasag.hu-nak, hozzátéve, hogy gyakran beszélget is a növényekkel, mintha csak a barátai lennének.

A színésznő sosem titkolta, hogy nemcsak az örömteli események után ragadott ásót, hanem akkor is, ha egy közeli rokona, családtagja elhunyt. Így lehet, hogy kedvenc fái olyan személyeket jelképeznek, akik nagyon közel állnak vagy álltak hozzá.

Már csak egyetlen hiányzik: az a fa, amelyik a legkedvesebb lesz a szívének, és amit imádott férje emlékére ültet majd.

 

 

 

 

És ezeket olvastad már?