LELKIZŐ

Szigorú vizsgát kell tennie: Vakvezető kutyát szeretne Agárdi Szilvi

Agárdi Szilvi vakvezető kutyát szeretne, sőt már ki is próbálhatta, milyen lenne az élet egy betanított ebbel.
  • Szerző: Angie

Agárdi Szilvi a nyár elején teljesen elvesztette látását, így mindent újra kell tanulnia.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Instagram

Ahogy a Bors arról korábban beszámolt, az énekesnőnek meg kell tanulnia újra közlekedni, elvégezni a házimunkát, mindent, ami ahhoz kell, hogy ismét teljes életet élhessen. Ebben nemcsak a egy tréning, de egy vakvezető kutya is nagy segítségére lenne, amit már meg is igényelt, sőt lapunknak elárulta, már próbakörön is járt egy okos ebbel.

„Két vakvezető kutyát hoztak nekem, egy gyorsabbat és egy lassabbat. Szó szerint mehettem velük egy próbakört” – kezdte viccelődve Szilvi, aki a kutyákkal töltött idő alatt meggyőződött róla, hogy jó párost alkotnának egy négylábú baráttal.

Fotó: Agárdi Szilvi

„Nagyon furcsa érzés volt rá hagyatkozni, de a séta végén már teljesen megbíztam benne. Elindultunk azon az úton, amire még emlékeztem, még ismertem. Ha azt mondtam neki, vigyél a buszmegállóba, odavitt és jelezte, hogy megérkeztünk. Furcsa volt, hogy nagyon gyors tempót diktált, nem úgy, mint amikor egy ember segíti át az úttesten. Olyankor mindenki lassan sétál, odafigyel a vak emberre, de a kutya csak csinálta a dolgát„ – árulta el Szilvi, aki szerint egy betanított ebbel teljes életet élhetne, azonban erre még várnia kell.

”Sokan várnak vakvezető kutyára, kiderült, hogy nekem is legalább másfél évet kéne várakoznom, hogy legyen egy. Hatalmas segítség lenne, hiszen nem támaszkodhatom mindig valakire és nem is szeretnék állandóan segítségre szorulni. El akarok járni ismét konditerembe, bevásárolni, ahhoz pedig magabiztosság kell. A kutyám ebben tudna nekem segíteni és a koncertekre is magammal vinném. Ha esetleg hosszabb útra kéne mennem, azt is megoldanám, de mindig a kutya kényelme és érdeke lenne az első” – fűzte hozzá az énekesnő.

 

@szilviaagardiEgy Új világ kezdete ? ? ##vakvezetőkutya ##kipróbáltam ##élményvolt ##foryou ##foryoupage ##neked♬ Metamorphosis – Danilo Stankovic

 

Szigorú vizsga után kaphat vakvezető kutyát Szilvi

„Szilvivel már találkoztunk, megvolt az első benyomás. Nagyon fontos, hogy a kutya és a leendő gazdája tökéletesen tudjanak majd együttműködni, ezért is hosszadalmas a folyamat. Fontos, hogy mindenki olyan kutyát kapjon, ami hozzá illik, így mire megtaláljuk a megfelelő ebet, az időbe telhet. Azután legalább félévig tart az oktatásuk, ami alatt megtanulnak közösen közlekedni, együtt élni, és ami nagyon fontos, a gazdi megtanulja magabiztosan irányítani a kutyáját. Ekkor leteszik a jogszabály által előírt vizsgát és csak azután kezdődhet el a közös életük. A vakvezető kutyákat az oktatók magukhoz veszik, féléven át együtt élnek velük. Jelenleg is vannak kutyáink kiképzés alatt, így ha találunk Szilvihez illőt, akár néhány hónap múlva elkezdhetik a közös tanulást” – árulta el Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány szakmai vezetője.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?