Létrehozva: 2020.02.03.

Andorai Péter fia: Megadatott, hogy elbúcsúzhassam az édesapámtól

Óriási veszteség érte a színházi és filmes szakmát Andorai Péter szombati halálával. A Kossuth-díjjal és a Nemzet Színésze címmel kitüntetett művész élete 72. évében rövid, súlyos betegség után hunyt el. A Ripost-nak nyilatkozott a színész fia, ifjabb Andorai Péter, akit rendkívül megrázott édesapja elvesztése.

Elcsukló hangon, megtörten elevenítette fel édesapjával közös emlékeit ifjabb Andorai Péter. A népszerű színész Ábrahám Edittől született egyetlen gyermeke apja hivatását választotta, ennek köszönhetően Péter nemcsak a magánéletben, de szakmai kérdésekben is bármikor számíthatott az édesapjára.

MTI Fotó: Czimbal Gyula
Fotó: Czimbal Gyula / MTI

A gyászoló fiú a Ripost-nak vallott édesapja életének utolsó időszakáról.

„Apu december elején került kórházba, ott is hunyt el. A fizikai problémái miatt az élete utolsó szakaszában nagyon korlátozva teltek a napjai. Komplex mozgásszervi betegségben szenvedett, összetett probléma volt ez...” – mondta el a Ripost-nak ifjabb Andorai Péter, aki családjával együtt mindent megtett azért, hogy az egészségügyi problémák ellenére az édesapja életének utolsó időszaka örömteli legyen.

Ifjabb Andorai Péter Fotó: TV2

Ebben sokat segített lánya, Léna születése: a Kossuth-díjas színész rajongott az unokájáért.

„A lányom nemrég múlt egyéves, és sok boldogságot jelentett az édesapámnak. Léna 2018 decemberében született, az édesapám szinte pontosan egyéves koráig láthatta és találkozhatott vele. Igyekeztünk minél több időt vele tölteni. Volt, hogy ő jött hozzánk, de leginkább mi vittük hozzá a lányunkat. Amikor meglátta Lénát, mindig felcsillant a szeme. Imádta, szerette őt, örült, amikor vele lehetett. Számomra is nagy élmény, hogy megélhettem azt, hogy ők ketten érintkeztek, és még ezen a fizikai síkon találkoztak egymással. Ha nagyobb lesz a lányom, akkor tudni fogja, hogy ki volt a papa, ahogy én hívtam őt. Nagyon nagy adomány, hogy ismerhették egymást” – fogalmazott elcsukló hangon Péter.

Nemcsak a szerettei, de az egész ország gyászolja a népszerű színészt. Hozzátartozói a vigasztaló szavakból merítenek erőt. Péter a lapunknak elmondta, hogy már édesapja halála előtt felkészült a búcsúra, ám a gyász így is roppantul fájdalmas: egyedül az adhat számára enyhülést, hogy el tudott köszönni tőle.

„Hála Istennek, volt lehetőségem elbúcsúzni az édesapámtól. Úgy láttam, ő is érezte, tudta, hogy ez egy búcsúhelyzet, még akkor is, ha nem volt kimondva. Egyszerűen ott volt a levegőben az érzés, hogy ez az utolsó találkozásunk... Néha nem is kellenek szavak, elég az érzéseket átadni, gondolni. A veszteség elviselésére nincs nagyon recept. Fokozatosan az emberben valahol már akkor elindul a feldolgozás folyamata, amikor látja, hogy valami rossz be fog következni. De ez akkor is nehéz, amikor megtörténik, erre nem lehet felkészülni, ezért a feldolgozás folyamata még zajlik bennem” – mondta el a gyászoló fiú.

Az egyik legnépszerűbb magyar színész volt Andorai Péter nevét egy egész ország ismeri. Eredetileg képzőművésznek készült, de egy amatőr színjátszó csoportban szerzett tapasztalatai az egész életét megváltoztatták. Sokoldalú színész volt, drámai és komikus szerepekben is maradandót alkotott. Kamera elé először a Vörös rekviemben állt még főiskolás korában; attól kezdve előfordult, hogy évente több filmben is játszott. Tucatnyi játékfilmben és több mint ötszáz televíziós produkcióban szerepelt. Munkásságát 1980-ban Jászai Mari-díjjal, 1994-ben Kossuth-díjjal jutalmazták. Ezen kívül számos szakmai elismerésben részesült, amik közül a legnevesebbek a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje, valamint a Nemzet Színésze cím, amire 2015-ben választották ki.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenet a Lidlben, fegyveres rendőrök rohantak ki a helyszínre

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

mandiner.hu

„Munkás vagy ilyesmi nem szívesen lennék!” – videón a 12 éves Geszti Péter, ahogy a saját jövőjébe lát

ripost.hu

Utolsó óráit családjával töltötte, elhunyt a legendás zenész

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

LELKIZŐ

Itt a vége: Kilakoltatják a TV2 fiatal sztárját és teljes családját

LELKIZŐ

Kimondta a bíróság Bódi Guszti válását: "Most már valamennyivel könnyebb"

LELKIZŐ

"Jobb a kapcsolatunk, mint valaha" - Tápai Szabina újra összejön Kucsera Gáborral?

LELKIZŐ

Kőgazdag Metta kendőzetlenül vallott a testvéréről: Nagyon rossz kapcsolatunk van

LELKIZŐ

Drámai fordulattal ért véget a Házasság első látásra

LELKIZŐ

Bódi Csabi besokallt a rosszindulatú kommentelőktől: „Belefáradtam, elfáradtam”

LELKIZŐ

Utolsó óráit családjával töltötte, elhunyt a legendás zenész

LELKIZŐ

Házasság első látásra: János fia nem fogta vissza véleményét, Nellinek csak a külső számít?