LELKIZŐ

Elmondta a jó barát: Különleges temetése lesz Kis Grófo édesapjának

Óriási a készülődés, már építik Kis Grófo édesapjának, a roma folklór királyaként tisztelt id. Kozák Lászlónak a kriptáját. A múlt héten koronavírus-fertőzés következtében elhunyt Nagy Grófót szívének kedves tárgyaival együtt helyezik örök nyugalomra.
  • Szerző: Ripost

A roma hagyományoknak megfelelően, de a járványügyi intézkedéseket betartva vesznek végső búcsút a mindössze 48 évesen koronavírusban meghalt Nagy Grófótól.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Grófo igaz szívű hagyományőrző, a Népművészet Mestere volt. Egész életében ápolta az autentikus roma kultúrát, ami szerint az elmúlás az élet része, a temetés pedig az elhunyt egész élete, tettei előtti tisztelgés, ezért ünnep is tulajdonképpen. Nagy veszteség Grófo halála, és nagy fájdalomban gyászol az egész család, de a siratáson az elmélyült ima mellett az emlékek felidézésével a jókedv, az evés sem tilos. A járvány ellenére igyekszik a család hitünk és hagyományaink szerint megtartani minden szokásos ceremóniát” – magyarázta a Blikknek Lendvai János, Grófo jó barátja, aki a magyarországi vajdák szóvivője is egyben.

Kis Grófo és imádott édesapja (Fotó: Instagram)

„A virrasztást az esti kijárási tilalom miatt kora délutántól tartjuk, hogy mindenki időben hazaérhessen. Grófo asztalára minden vasárnap töltött káposzta került, így a halotti toron is a kedvencével kínálják majd a vendégeket” – mondta a barát, aki a temetés körüli teendők intézésébe is besegít.

„A szertartásra az ország minden szegletéből érkeznek vajdák, már intézzük az engedélyeket, hogy a kijárási tilalom ellenére is jelen lehessenek. Rengeteg gyászoló várható jövő szombaton a szolnoki temetőbe, ahol a legendás zenész mellé helyezik legkedvesebb tárgyait, elhúzzák kedvenc nótáit. Grófo tamburán játszott, a hangszere mellett kedvenc ruhái, szerettei fotója is mellé kerülnek a koporsóba, illetve a 4x4 méteres kriptába. Az biztos, hogy oláh cigány nyelven is elköszönünk tőle. A katolikus egyház imáival adjuk lelkét az Úrnak és cigányzeneszóval kísérjük a négylovas hintóban lévő koporsóját utolsó útjára” – mesélte a pompás temetés részleteit Lendvai, aki hozzátette: a jelenlegi szabályok szerint ötven ember tartózkodhat egy helyiségben, amit szigorúan betartanak majd. A temető szabad tér, ott bőven akad hely, hogy a gyászolók a másfél méteres távolságot betartsák.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?