LELKIZŐ

Hatalmas siker, elképesztő tömeg látogatott el Mága Zoltán koncertjére

A jótékonysági koncertre több ezren látogattak el Budapesten, és nézték végig a megható gálaműsort.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Hatalmas sikerrel folytatódott Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész 100 templomi jótékonysági koncertsorozat a. Az impozáns díszelőadáson közel tízezer ember töltötte meg a Szent István-bazilika előtti teret.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Összetartozásunk jelképeként a Himnusszal indult Mága Zoltán díszelőadása, amit a közönség és az est valamennyi fellépő művésze együtt énekelt. “Az épület névadóját, Szent István királyt és az államalapítást is ünnepeltük augusztus 20-án, így mindenek előtt, hadd köszöntsem hazánkat: Isten éltessen, Magyarország!” – mondta Mága Zoltán, Budapest díszpolgára köszöntőjében. Kiemelte, hogy jótékonysági koncertjének ünnepi hangversenye azt a nemzeti egységet és összetartozást példázza, amelyet a Kárpát-medencében másodjára útjára indított legnagyobb karitatív koncertsorozata is képvisel. A jótékonysági missziót Marosvásárhelyről 2018. március 19-én indította útjára Mága Zoltán, arra emlékezve, hogy a három évtizeddel ezelőtti „fekete március” megmutatta, hogyan tudunk vallási és etnikai hovatartozás nélkül, egy emberként kiállni a szabadságért, az igazságért, a jövőért. A misszó küldetése, hogy segítse a rászorulókat Magyarországon és a határon túl is. A nemzeti összetartozást példázva a díszelőadásra négy országból érkeztek határon túli fellépők és vendégek: Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is.

Nemcsák Károly, színművész, a József Attila Színház igazgatója ezúttal az est műsorvezetőjeként színpadra szólította a Nemzet Színészeit. Bodrogi Gyula és Szacsvay László színművészek személyes gondolatokkal köszöntötték a nagyérdemű közönséget. Az est díszvendége Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök Mága Zoltánnal karöltve éppen a napokban adományoz egy életmentő műszert, egy betegfigyelő monitort is a Szegedi Gyermekklinikának. A Püspök Úr köszöntője után imát mondott a dunai hajókatasztrófa, a Hableány dél-koreai és magyar áldozataiért. A megható közös imádság után Mága Zoltán Albinoni: Adagio művét játszotta el, emléket állítva a súlyos tragédia áldozatainak. A közönség soraiban a Dél-Koreai nagykövet mellett parlamenti alelnökök, államtitkárok, országgyűlési képviselők, a diplomáciai testületek tagjai és képviselői, tábornokok, kerületi polgármesterek és intézményvezetők is helyet foglaltak.

A határon túlról érkező és magyarországi gyermekek jelképesen átvették azt az adományt, amelyet iskolakezdés előtt immár hagyományosan minden évben nyújt Mága Zoltán 1000 rászoruló gyermek számára. Az iskolatáskákat, cipőket és írószereket nagy örömmel büszkén fogadták a gyermekek. Az adomány a Prima Primissima-díjas hegedűművész áprilisi amerikai turnéjának bevételéből és magyar mecénások támogatásából valósulhatott meg.

A fiatalon elhunyt Mátyás Balázs rendőr őrnagy tiszteletére és emlékére létrejött „Szolgálat teljesítés közben„ Alapítvány javára Mága Zoltán 500.000 forintot ajánlott fel, amelyhez csatlakozott Dr. Bajkai István, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője is, így összesen egymillió forint gyűlt az Alapítvány működéséhez.

Mága Zoltán a 100 Templomi jótékonysági koncertsorozat díszelőadásával ismét bebizonyította, hogy milyen ereje van az összefogásnak, több ezer ember szerte a világból hogyan tud a zene által összekapcsolódni és olyan energiákat megmozdítani, amely cselekvésre ösztönöz. Erre most nagyobb szükség van, mint bármikor, szólt a közönséghez Eperjes Károly, Kossuth-díjas színművész, aki Szabó Lőrinc: Hazám, keresztény Európa című versét adta elő.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelt támogatásával létrejött előadás után Mága Zoltán máris útra kel, hiszen a második 100 templomi jótékonysági koncertsorozat ismét 100 magyarországi és határon túli településen zajlik. A hegedűművész és zenésztársai a Vajdaságban, Erdélyben, a Felvidéken és Kárpátaljan adnak jótékonysági templomi koncerteket, valamint magyarországi megyeszékhelyekre, többek között Debrecen, Pécs, Szolnok, Szombathely, Eger, Nyíregyháza, Szeged, Győr, Miskolc, Esztergom templomaiba, de természetesen kisebb településekre is eljut a karitatív koncertsorozat.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?