LELKIZŐ

Hátborzongató cikk a múltból: így élt 32 évvel ezelőtt a fiával Szilágyi István

A színész 1988-ban családi házat épített Péterrel, akkor még remélve, hogy egy boldog, szép jövőt élhetnek meg együtt.
  • Szerző: ripost

Megdöbbentő archív cikk került elő Szilágyi Istvánról, 1988 márciusából, Színész a gödörben? címmel. Az akkor pályája csúcsán levő, népszerű színész Rákoshegyen építette a családi házát a saját kezével, fia, Péter társaságában.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Film, Színház, Muzsika riportere szerint az akkor tizenhét éves fiú szeretetben élt az édesapjával, és örömmel segített neki a talicskázásban és az egyéb ház körüli teendőkben.

Fotó: Ripost

„Rákoshegyen lakik. Akkorka házban, ami alig nagyobb, mint ő maga és növésben lévő fia, aki vele él, vele dolgozik: egy új ház alapját már kiásták, részben az alapot is kiöntötték. Kert? Hátul lesz, majd, ha marad rá erő és idő. És hely. A kis házban is van kert, egy citromfa. Rajta igazi citrom és igazi pingponglabda. Az asztalon abrosz. Valaha függönynek készült, rajta egy üveg vörösbor. A falon óriási térkép: West Europa. Magyarország is rajta van. Egy szekrény tetején kard, tőrkés; rozsda marja. És a szomszéd könyve, a Por két kötete, első kiadás. Az ablakból a kiásott pince óriási gödre látszik. A házépítő dadog. A házépítő színész.

'Mikor lesz kész a ház?' – kérdezték a környékbeliek. Egy alkalommal, válaszoltam. Határidőtlen. Úgy kell kanyarodnom, ahogy az út megy — mondja még, mentegetőzve. Aztán megtudom, hogy Szilágyi Pityi a gyakorlat embere, géplakatos szakmája (is) van, olyan „rájár a kezem” ember. (...) Ránk esteledik. A kertben még talicskázik egy sort, aztán kiisszuk a poharakból a maradékot, elköszönünk a Z’Zi Labor kedvenc színészétől. A kapuban integet, mint egy nagy gyerek. Aztán dolgozik tovább. Házat épít. És embert. Magát, s a fiát” – olvasható az nlc által talált korabeli cikkben.

És ezeket olvastad már?