LELKIZŐ

„Hiányozni fog, rendkívüli ember volt„ – Bergendyt gyászolja Szörényi Levente és Poór Péter is

Bár évek óta nem írt új dalokat, mindörökre őrzi Bergendy István nevét a Süsü, a sárkány című mesesorozat főcímdala, az Iskolatáska vagy éppen a Darabokra törted a szívem című sláger.
  • Szerző: Ripost

Mint a is megírta, a Bergendy-együttes legendás, Liszt-díjas frontembere hétfőn hunyt el, a koronavírus okozta tüdőgyulladás lett a végzete. Bergendy István az öccsével, Péterrel alapította 1958-ban a nevüket viselő zenekart.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: fortepan/Urbán Tamás

Édesapám a koronavírus szövődményei következtében hunyt el. Két hete még aktív volt, de a betegség gyorsan ledöntötte a lábáról. Kórházba került, de nem volt szükség lélegeztetőgépre. Viszont tüdőgyulladást kapott, ami végül elragadta tőlünk” – mondta a Blikknek a gyászoló család nevében Barbara, Bergendy lánya.

Úgy tudni, Bergendyt az elmúlt hónapokban nagyon megviselte, hogy egyre több régi barátja, kollégája távozott az élők sorából.

Elindította Szörényi karrierjét

Szörényi Levente 1961-ben az Ifipark melletti Dália presszóban mutatkozott be neki.

„Nyakkendőben, illedelmesen ültek, táncoltak a fiatalok. Bergendyék zenéltek. Egy haverom odarángatott, hogy bemutasson. A szünetben meg is hallgatott, néhány menőbb számot eljátszottam neki. Rögtön meg is hívott a zenekarába, de nem mentem, viszont olyan szóbeszédet indított el 'a fiatal srácról, aki marha jól gitározik', hogy pillanatok alatt ismert lettem, elindította a karrierem„ – árulta el Szörényi.

Kovács Katitól Máté Péteren át Katona Kláriig több sztár lemezén közreműködtek és több fiatal tehetséget indítottak el a pályán.

Lehetőséget kapott tőle Poór Péter

Poór Péter énekes megrendültem reagált Bergendy István halálhírére, hiszen az első nagyobb lehetőséget általa kapta meg.

„Nagyon sajnálom, kiváló szaxofonos és hangszerelő volt, mint embert is nagyon kedveltem őt. Régen találkoztunk, de mindig is fontos szereplője volt az életemnek, hiszen ő volt az, aki 1962 környékén felfedezett. A hajdani Ifjúsági Klubban hirdettek meghallgatást, ahova ismeretlen énekesként én is jelentkeztem. Kiválasztott, így lehetőséget kaptam a zenekartól, hogy nagyobb publikum előtt felléphessek. Szomorú vagyok, hogy Pisti nincs már köztünk, hiányozni fog, rendkívüli ember volt” – nyilatkozta a táncdalénekes.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?