LELKIZŐ

Különleges módon segítene a többi betegen a koronavírusos Hódi Pamela

A modell tünetei szerencsére enyhék, most pedig azon gondolkodik, hogy vérplazmájával segítené a többi beteget.
  • Szerző: ripost

Nehezen viseli az immár két hete tartó bezártságot Hódi Pamela, akinek ugyan enyhék a tünetei, de úgy döntött, segítene a sorstársain.

„Az egyik barátnőm édesanyja ápolónő, tőle hallottam arról, hogy a koronavíruson átesett páciensek vérplazma-adományozással segíthetnek a többiek gyógyulásában. Utánaolvastam ennek az eljárásnak, és gondolkodtam azon, hogy szívesen segítenék” – mondta el a Metropolnak Pamela.

Fotó: Ripost/Markovics Gábor

A modell a tettével sokaknak mutathat példát, hiszen ezzel az eljárással rendkívüli módon javulnak a betegek gyógyulási esélyei.

„A plazmának az az előnye, hogy szinte azonnal hat, a beadását követő napon már jelentősen csökkennek a tünetek. Egy 20 ezer betegre kiterjesztett amerikai kutatás alátámasztja, hogy ha 3 napon belül adnak be olyan szérumot, amiben magas az ellenanyag szintje, akkor 30-35 százalékkal csökken a halálozás. Ez nagyon komoly eredmény. A beteg intravénásan kap egy adag szérumot, és szükség esetén ezt egyszer ismétlik” – mondta el korábban a -nak Dr. Lacza Zsombor, a kutatás vezetője.

Hiányzik a kislánya

Szigorúan betartja a karantén-előírásokat Hódi Pamela, olyannyira, hogy két hete egyáltalán nem hagyta el az otthonát. Pamela nehezen viseli, hogy nem találkozhat a kislányával, Natival, de már csak miatta is teljes erejével a gyógyulásra összpontosít. „Sajnos még nem tudom, meddig kell karanténban maradnom, de szerencsére azok közé tartozom, akik viszonylag enyhe tünetekkel esnek át a víruson: néhány napig végtagfájdalommal, gyengeséggel küzdöttem, és nem éreztem sem a szagokat, sem az ízeket. Most már jobban vagyok, de mivel a legutóbbi tesztem pozitív lett, még itthon kell maradnom” – mondta el a Metropolnak Pamela, aki negatív teszt után sem mer találkozni a nagyszüleivel. „Várom már, hogy mind újra együtt legyünk, egy viszont biztos: ha negatív is lesz a következő tesztem, egy ideig még biztonsági okokból nem megyek el a nagyszüleimhez, akik már idősek, és akiket nagyon féltek” – fogalmazott Pamela.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?