LELKIZŐ

Meghalt a magyar rajzfilmek atyja

Nyugodjon békében!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Váratlanul elhunyt Nepp József, a Mézga-család és a Dr. Bubó című tévésorozat atyja.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező 84 éves volt. Halálhírét családja hétfőn jelentette be.

Nepp József nevéhez olyan legendás alkotások fűződnek, mint a Gusztáv-sorozat vagy a Lúdas Matyi és a Szaffi című rajzfilmek. Sokoldalúsága miatt az animációval foglalkozó filmtörténészek a magyar animáció mindenesének is nevezték.

1934. június 23-án született Csepelen, a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után került a Pannónia Filmstúdióba. Első műve, a Szenvedély című rajzfilm szakított a mesehagyománnyal és új korszakot nyitott a karikatúrastílusban rajzolt aktuális, groteszk, sőt abszurd történetekkel. 1964-ben készült a Gusztáv-sorozat, a máig legnépszerűbb magyar rajzfilmsorozat, amelynek Dargay Attila és Jankovics Marcell mellett ő a szülőatyja. A Mézga-család, majd a Dr. Bubó tévésorozat sikerében is nagy szerepe volt.

Sok egész estés és kisrajzfilm írója és társforgatókönyvírója volt, közreműködött a Lúdas Matyi (1976), a Szaffi (1984), Az erdő kapitánya (1987) című filmek elkészítésében, és Ternovszky Béla Macskafogó  című animációs krimijének a forgatókönyvét is ő írta.  Számos közös produkcióban, például a János vitézben (1973) animátorként dolgozott. Gyakran szerzett filmzenét is. 1983-ban önállóan rendezte a Hófehért, a Grimm-mese szokatlan, szatirikus feldolgozását, majd 1986-ban a Gréti című filmet.  Az erdő kapitánya  című mozifilmjének írója, forgatókönyvírója volt.

1967-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 1974-ben érdemes művész, 1981-ben kiváló művész lett. 1999-ben megkapta a Kossuth-díjat, majd 2006-ban a magyar mozgókép mestere elismerést.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?