LELKIZŐ

Megszólal a szakember: ez vezetett a Majka-Curtis botrányhoz

Napok óta másról sem szólnak a hírek, csak a két rapper szakításáról. De mi is állhatott a háttérben? Itt a válasz!
  • Szerző: Buster

Ítélkezni könnyű, álljunk bár Majka, vagy éppen Curtis oldalán a kettejük közt kirobbant botrány kapcsán. Természetes, hogy a legtöbben inkább a kokainfüggőségbe menekült rappert szapulják, hiszen ő az, aki szenvedélybetegségével rendre veszélybe sodort egy családokat eltartó produkciót, de ne feledjük, mindennek oka van! 

Tegyük fel a kérdést, hogy Curtis mit érezhetett éveken át, miután szembesült  ténnyel, hogy Majka mellett övé lett az örök másodhegedűs szerep? Igaz, önként és nem kevés jövedelemért cserébe vállalta ezt a posztot és ha megkérdezték, mindig azt mondta, hogy jól van ez így, de a felszín alatt bizony őrlődött. Erre korábban több posztjában is utalt, hiszen időről időre megemlítette: zavarja, hogy minden cikk, ami a sikercsapat munkásságáról szólt, Majkát emlegeti, őt pedig csak mellékszálként teszik a történetbe.

A %% megkereste Makai Gábor klinikai szakpszichológust, mi kergethette Curtist a drogok karmaiba, és mit érezhetett Majka, mielőtt kirobbantotta az év botrányát.

"Egy súlyosan drogfüggő ember, szimbolikusan elindult a lejtőn és ezen a lejtőn vannak további veszélyeztető tényezők. Sokat számít, hogy a függő személy hogyan viszonyul saját magához, és hogyan oldja a felgyülemlett feszültséget, illetve hogyan szerveződik saját személyisége. Drogokhoz többnyire a labilis személyiségek nyúlnak, akik valamilyen helyzetet szeretnének megoldani. Elkezdik ugyan mozgósítani az erőforrásaikat, de nem járnak sikerrel és ilyenkor nyúlnak külső eszközhöz, vagyis a kábítószerekhez"

- kezdte a szakember.

"Aki önértékelési zavarokkal küzd, annak a személyiségére nincs jó hatással, ha a háttérbe szorul és azt kell éreznie, hogy ő nem elég jó, nem elég értékes ahhoz, hogy önállóan is elismerjék.

A drog annak válik eszközévé, hogy oldja a problémát.

Olyan állapotot idéz elő, amiben megszabadul az érzelmi zűrzavartól, de ez csak rövid ideig működik, így elindul az ördögi kör"

- fejtette ki kérdésünkre Makai, aki Majka szemszögéből is megvizsgálta az eseményeket.

"Rengeteg düh, harag és csalódottság halmozódhatott fel Majkában a folyamatos kudarcos segítségnyújtások miatt, és ez a tehetetlenség vezetett a kitöréshez. Az, hogy látta elveszni a barátját, látta eltűnni a szeretett személyiségét, őt is felemésztette.

Vesztesnek érezte magát, hiszen nem tudott segíteni.

A totális elfordulás Majka kiüresedését jelzi, de ezt meg lehet érteni, hiszen a folyamatos szélmalomharcban elfogy az erő. Általánosságban azonban elmondható, hogy mély kapcsolatok esetén a hirtelen felindulás után enyhül a düh és a segítő, "visszafeszíti" a hálót a függő alá"

- nyilatkozta  a klinikai szakpszichológus, aki úgy tapasztalta, hogy egy komoly trauma az, ami egy függőt visszavezethet a normális életbe.

"Az ördögi kör része, hogy a "cserben hagyott" drogfüggő mindent megígér, sőt akár elvonóra is elmegy, de többnyire ezt újabb és újabb visszaesés követi.

Amikor a beteget megcsapja a halál szele, akkor van esély arra, hogy tényleg elindul a gyógyulás útján...

- szögezte le Makai Gábor.

 

 

 

 

És ezeket olvastad már?