LELKIZŐ

Óriási a változás, így néz ki most Som Lajos sírja

Megdöbbentő látvány fogadta a Ripost olvasóját a Farkasréti temetőben! Évekig tartó várakozás után ugyanis teljesen elkészült a 2017 október 30-án elhunyt Som Lajos síremléke.
  • Szerző: Doris

Egyszerű, fekete gránitból készült el a több mint három éve elhunyt Som Lajos új sírköve, mégis letisztult, elegáns látványt nyújt a Farkasréti temetőben. Egy basszusgitár és egy idézet is díszíti.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Földi Imre / MTI

A Piramis együttes alapítójának méltó emékhelyére a egyik olvasója lett figyelmes néhány nappal ezelőtt, miközben épp egyik elhunyt rokonának sírjára vitt friss virágot és néhány mécsest. Akkor még hó borította a sírkertet.

„Mindig is nagy tisztelője voltam Som Lajosnak, nagyon szerettem a zenéjét, emlékszem, mélyen megrendültem, amikor 2017-ben értesültem a halálhíréről. Néhány napja jártam kint a Farkasréti temetőben, egy fogcsikorgatóan hideg reggelen. Bevallom, kicsit eltévedtem, bolyongtam, ekkor találtam magam szemben Som művész úr síremlékével, ami rám újdonságként hatott. Mindenesetre nagyon örülök, hogy elkészült” – mesélte lapunknak olvasónk, Katalin, aki néhány képet is készített a sírkőről.

Ezt követően megkerestük a legendás zenész első feleségét Karda Beát, akitől Somnak egy lánya is született, Nikolett. Bea arra kért minket, hívjuk inkább Som édesnyját, Margit nénit.

Korábban így nézett ki a sír

„Köszönöm a megkeresést, de úgy vélem, ebben a kérdésben nem én vagyok a legkompetensebb személy. Keressétek Lajos édesanyját, a 91 éves Margit nénit” – tanácsolta az énekesnő.

Karda Bea
Fotó: Markovics Gábor

Természetesen azonnal megkerestük Margit nénit, aki még mindig nem tette félre azokat a sérelmeket, amik a fia halála után érték. Akkor ugyanis két táborra szakadt a gyászoló család. Margit néni azt szerette volna, ha Somot a családi sírba temetik az Új Köztemetőbe. A basszusgitáros utolsó feleségének, Erzsikének ellenben más elképzelései voltak, mindenképp azt akarta, hogy volt férjét a Farkasréti temetőben helyezzék örök nyugalomra. Végül az ő akarta érvényesült, amibe Margit néni a mai napig nem tudott belenyugodni.

„Szívem szerint még most is a két kezemmel kaparnám ki a hamvait és vinném át az Új Köztemetőben lévő családi sírba” – nyilatkozta lapunknak még 2018 szeptemberében.

Mostani megkeresésünkre pedig csak ennyit felelt:

„Elnézést, de én ezzel a témával kapcsolatban egyáltalán nem szeretnék nyilatkozni” – jelentette ki határozottan.

 

 

És ezeket olvastad már?