LELKIZŐ

Összeomlott a temetésen Benke Laci bácsi özvegye

A temetésre rengetegen voltak kíváncsiak, egy gombostût sem lehetett volna leejteni a sírkertben.
  • Szerző: Doris

Egy szál fehér rózsával búcsúztak szerettei és barátai a június 7-én elhunyt Benke Lászlótól Lajosmizsén. A temetésre rengetegen voltak kíváncsiak, egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a sírkertben. Laci bácsi özvegyét, Dani Katalint nagyon megviselte, hogy el kell búcsúznia férjétől, hangosan zokogott a sírnál.

A 70 éves korában elhunyt Benke László még 20 éves sem volt, amikor megismerte a szintén lajosmizsei Katalint. Egy általános iskolába jártak, később pedig menthetetlenül egymásba szerettek. Ez a szerelem több mint fél évszázadig, egészen a világbajnok mesterszakács június 7-i haláláig tartott. Katalin asszony azóta sem tudja feldolgozni férje elvesztését, hiszen még annyi közös tervük volt.

A péntek délelőtti temetésen az özvegy teljesen összeomlott, fiára, Gyulára és unokájára támaszkodva kísérte a halottaskocsit. Bár próbálta visszatartani a könnyeit, többször is hangos zokogásban tört ki, amikor leengedték a koporsót. Laci bácsi fia, Gyula igyekezett erős maradni, lehajtott fejjel, elgyötört arccal szorította édesanyja karját. Annyi lélekjelenléte volt, hogy egy megindító beszédben búcsúzzon apjától, aki egyben a tanítója, mentora is volt.

"Jó embernek lenni nehéz, de érdemes. Jó apa volt, jó férj, jó keresztapa, jó nagyapa. Sajnos, már nem lehet velünk, hogy együtt borozgatva, pálinkázva beszélgessünk a fehér asztalnál unokái boldogulásáról" - mondta sóhajtva.

A legnehezebb pillanatok talán azok voltak, amikor földdel fedték be a sírt, majd ráhelyezték a rengeteg koszorút és virágot. Katalin asszony az elviselhetetlen hőség ellenére állva nézte végig a szívet tépő jelenetet, hangosan sírt, amikor pedig beszúrták a keresztet a földbe, remegő hangon ennyit mondott: Isten veled.

Annyi ereje azért volt, hogy a szertartás után türelmesen, könnytől csillogó szemmel fogadja a részvétnyilvánításokat. Egyik közeli ismerősének azt mondta, még nagyon sok közös programot tervezett férjével.

Laci bácsi egyébként még a családja előtt is titkolta, mekkora a baj. Ahogy arról a %% már korábban beszámolt, mindenki kedvenc szakácsa még unokatestvérének, Árpádnak sem engedte meg, hogy meglátogassa őt a kórházban, azt szerette volna, ha úgy emlékeznek rá, ahogyan élt.

Schobert Norbi már néhány nappal a temetés előtt bejelentette: Rubint Rékával együtt Lajosmizsére utazik, hogy ő is elbúcsúzhasson Laci bácsitól. A páron kívül a Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, a Pálinka Lovagrend és az általa alapított az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagjai is elkísérték utolsó útjára mindenki szakácsát.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?