LELKIZŐ

Pécsi Ildikó drámai titka: bánatában többször az italhoz nyúlt

A Kossuth-díjas színművésznőt többször is választás elé állították. Közölték vele, ha nem teszi le végleg a poharat, többé nem kap szerepet.
címkék:
  • Szerző: Doris

Pécsi Ildikó vitathatatlanul korának egyik legkiemelkedőbb színésznője volt, nemcsak különleges szépsége, de tehetsége miatt is felfigyeltek rá. Azonban ő is, mint a művészek közül oly sokan, ingatag lélek volt, aki sokszor még abban is kételkedett, hogy a színpadra termett.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Pécsi Ildikó drámai titka: bánatában többször az italhoz nyúlt

Bizony előfordult, hogy szerelmi bánatában, vagy a kétségei miatt az italhoz nyúlt!

Amikor 1962-ben a színésznő Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, megismerkedett egy cseh zeneszerzővel, akivel rögtön egymásba szerettek. Már a házasság is szóba került, a sors azonban nem akarta, hogy közös jövőjük legyen.

A férfi megbetegedett, majd meghalt.

„Rendkívül megviselték a történtek, inni kezdett, magába fordult és nem törődött semmivel. Egyszer például az egyik előadás közben fogta magát, és hazament. Nem érdekelte a színház, sem a szerepek. Másnap, amikor az igazgató, Nógrádi Róbert beszélgetésre invitálta, azonnal megivott öt konyakot. A direktor ott helyben közölte vele, csak akkor kap főszerepet, ha abbahagyja az ivást, ha viszont tovább folytatja ezt az életmódot, kirúgják” – mesélte Ildikó fogadott fia, L. Péterfi Csaba a Sorry! magazinnak.

Fotó: L. Péterfi Csaba

Pécsi Ildikó szerint a direktor szavai valósággal megmentették az életét, egy ekkora pofonra volt ugyanis szüksége ahhoz, hogy felálljon a padlóról.

Rossz színésznőnek tartotta magát

Ildikó Pécs után a Vígszínházhoz szerződött. Az új környezet nagy kihívást jelentett a számára, teljesen kikészítette a megfelelési kényszer. Bár mindenki segítette, terelgette őt a pályán, ő folyamatosan kételkedett a képességeiben.

„Azt érezte, hogy elnyomják, nem tud felnőni a többiekhez. Bár Ruttkai Éva próbált neki segíteni, mellette is csak egy gyenge, rossz színésznőnek tartotta magát. Ildikó bánatában többször is az italhoz nyúlt, ami rontott a játékán. A Vígszínház akkori igazgatója, Várkonyi Zoltán egy idő után megelégelte mindezt, és választás elé állította: vagy összeszedi magát, vagy végleg abbahagyja a színészkedést” – árulta el Csaba, aki szerint, ha későbbi férje, Szűcs Lajos nem toppan be Ildikó életébe, ő örökre hátat fordít a színpadnak.

Lajos bácsinak köszönhetően azonban nem így lett, a boldogság és a szerelem rengeteg erőt adott a tavaly decemberben elhunyt színésznőnek.

címkék:
És ezeket olvastad már?