LELKIZŐ

Súlyos tüdődaganattal küzd: orvosa szerint már nem lehet segíteni Szilágyi István özvegyén

Szomorú és méltatlan helyzetbe került Humenyánszky Jolán szobrászművész. Szilágyi István özvegye tavaly mindent elveszített: a férjét, bizonyos értelemben a fiát, és a háza is lakhatatlanná vált. Rosszindulatú tüdődaganata miatt pedig továbbra is nehéz idők várnak rá.

Egyre rosszabb hírek érkeznek Szilágyi István özvegyéről. Ahogy azt a először megírta, Humenyánszky Jolán október óta szinte megszakítás nélkül kórházban van, amióta két foltot találtak a tüdején.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A biopszia sajnos kimutatta, hogy az asszony szervét rosszindulatú daganat támadta meg. Közben a házát lakhatatlannak nyilvánította a Katasztrófavédelem, ezért egy időre az Ózdon élő testvéréhez került. Ő azonban képtelen volt ellátni a felügyeletre szoruló asszonyt, aki ismét kórházba került – ezúttal Ózdon.

Az ünnepeket is az intézményben töltötte, a koronavírus-járvány miatt látogatók nélkül. A telefonja is csak ritkán csörrent meg: unokája és menye nem keresték őt, csupán segítője, Baricz Dezső hívja fel őt mindennap. Ő egyeztet az idős szobrászművész orvosával is, aki rossz híreket közölt a férfivel.

Bár egy ideig úgy tűnt, Jolika néni egy budapesti kórházban gyógyulhat tovább, most kiderült, ez már valószínűleg nem fog bekövetkezni.

„A napokban beszéltem Jolika néni ózdi kezelőorvosával, akinek sikerült felvennie a kapcsolatot a néni budapesti kezelőorvosával, aki azt mondta: nem veszik vissza az osztályra, mert nincs értelme. Az ózdi orvos volt olyan rendes, hogy elmondta, abetegsége súlyossága miatt már nem lehet segíteni Jolika nénin. Azt is hozzátette, ezért kellene valami végleges helyet találni számára, ahol megpihenhet és ez lehetőleg ne egy kórház legyen” – mondta el a -nak Baricz Dezső.

A férfi jó szándékból igyekszik mindent megtenni az asszonyért, de az ő lehetőségei is korlátozottak: a legfőbb megoldás az volna, ha Jolika néni Brüsszelben élő rokonai felvennék a kapcsolatot az asszonnyal és annak orvosával, és együtt megpróbálnának olyan helyet találni Jolika néninek, ahol biztonságban, nyugalomban töltheti idős napjait.

Nem találkozhat a fiával

Jolika néni, ha jó állapotban lenne, sem találkozhatna egyetlen gyermekével, Péterrel, aki tavaly májusban, éppen anyák napján gyilkolta meg az édesapját. Mivel Jolika néni végignézte a brutális gyilkosságot, koronatanúnak számít, és nem találkozhat, nem levelezhet és telefonon sem beszélhet a letartóztatásban lévő Péterrel, aki a bírósági tárgyalására vár.

 

És ezeket olvastad már?