LELKIZŐ

Szívszorító emlék: máig őrzi Cipő utolsó üzenetét a magyar zenész

Közel hét éve halt meg Bódi László, a barátja azonban máig őrzi legutolsó üzenetét.
  • Szerző: Ripost

Nem feledi jó barátját, a közel hét éve meghalt Bódi Lászlót – vagy ahogy mindenki ismerte: Cipőt – Szigeti Ferenc.

A Karthago gitárosáról kevesen tudják, hogy több évtizedes barátság fűzte a Republic tragikusan fiatalon, 2013 márciusában elhunyt énekeséhez. Barátja utolsó üzenetét máig őrzi, nem törli ki a telefonjából, sőt, akárhányszor mobilt vált, az SMS-t újra és újra átmenti a készülékébe.

„Veled tudok beszélgetni, és ez nagy dolog számomra. Üdv! C.” – így szólt az a bizonyos utolsó üzenet kicsit elgépelve, amely nem sokkal azelőtt íródott, hogy az énekes 2013. február 15-én szívrohamot kapott, majd kómába esett, s többé már nem tért magához.

Szigetit nagyon bántja, hogy ezután az SMS után már nem tudta visszahívni a barátját, és megszakadtak az órákon át húzódó, tartalmas beszélgetések.

„Sokszor járt felém, és egyszerűen csak becsöngetett. Ilyenkor órákig dumáltunk, elemezgettük egymás szövegeit. Ő mindig azt mondta, az enyémek kissé szájbarágósak, én pedig azzal hecceltem, hogy a sorainak semmi közük egymáshoz. Elvarázsolt egy ember volt, de nagyon szerettem – emlékezett vissza szomorúan, de szeretettel Cipőre Szigeti Ferenc.

A Karthago legendája máig nem érti, hogy Bódi, miután kiderült, milyen betegséggel küzd, miért döntött úgy, ahogy. Cipő éveken át krónikus szívritmuszavarban szenvedett, 2009-ben meg is műtötték koszorúér-betegsége miatt. Az életét megmenthette volna egy szívátültetés, ám erről hallani sem akart.

„Sokat beszélgettünk a betegségről is, bár nem sejtettem, hogy akkora a baj – sóhajtott Szigeti Ferenc, aki sokat vitatkozott Cipővel, amikor megtudta, az énekes nem akarja, hogy más szíve dobogjon a testében. – Hiába mondtam neki, hogy az életét menthetné meg, hogy szerinte az, ami őt azzá tette, aki volt, az az agyában és a lelkében van, a szív csak egy szerv, hajthatatlan volt... Azt mondta, nem tudná elfogadni más szívét, mert más emberré tenné”.

Köze volt a Republichoz is

Szigeti Ferenc elárulta, ahhoz is lehetett köze, hogy megalakult Cipő legendás együttese, a Republic. Amikor a nyolcvanas évek közepén ugyanis a Karthago szünetelt, a gitáros új bandát alapított Kenguru néven. Ennek lett a tagja Boros Csaba, s amikor szövegíróra volt szükségük, egy ismerősük ajánlotta Bódi Lászlót.

„Egy klubban találkoztunk, ahol adtam neki egy kazettát, rajta két számmal. Egy hét múlva hívott, hogy megvan a szöveg, így eljött a próbára. Nem hozott papírt, a fejében volt az egész. Így ismerkedtek össze Csabával és alapították meg később a saját bandájukat” – mesélte Szigeti a Blikknek.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?