LELKIZŐ

Több százan búcsúztatták: így temették el Choli bácsit!

A két héttel ezelőtt elhunyt mûfordító temetésére rengetegen érkeztek, hogy utolsó útjára kísérhessék a köztiszteletnek örvendő népmûvelőt.
  • Szerző: Ripost

Csütörtök délután, a csepeli temetőben kísérték utolsó útjára Choli Daróczi Józsefeta magyar cigányság egyik legjelentősebb alakját. Az író, költő, műfordító és népművelő Daróczi József május 12-én, 79 éves korában hunyt el, fia, Daróczi Dávid mellé temették.

Temetésén a Száztagú Cigányzenekar játszott a ravatalnál, illetve egy gitárral elénekelték a cigányhimnuszt is. Áder János köztársasági elnök nevében Szegő László dandártábornok vett részt a temetésen, Mága Zoltán hegedűművész is tiszteletét tette, Nemcsák Károly színművész pedig beszédet mondott.

Choli bácsi nevéhez számos fontos érdem köthető, ő készítette el az első cigány-magyar kisszótárat, de életútja ennél is kalandosabb. 1972 és 1979 között tanító volt, 1975-ben tagja lett a Magyar Írók Szövetségének és a MÚOSZ-nak.

A nyolcvanas évek elején XIII. kerületben munkásszállón népművelő volt. 1986–1990 között a X. kerületi Tanács előadója volt. 1985–1986 között az Országos Cigánytanács elnöke volt, illetve 1995 és 1999 között a X. kerület cigány kisebbségi önkormányzat elnökének tisztségét töltötte be.

„Egy csomó véletlenen múlott az egész, hogy én most nem alkoholista utcaseprő vagyok” - nyilatkozta korábban a fiatalkoráról Choli bácsi.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?