LELKIZŐ

Ritkán látott fotókkal emlékezünk Törőcsik Marira

Páratlan életművet hagyott maga után a Kossuth-nagydíjas színésznő.
  • Szerző: Doris

A péntek hajnalban, 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari 1954 és 1958 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola növendéke volt, tanulmányait operett szakon kezdte.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Elhunyt a kiváló színésznő, Törőcsik Mari


Fotó: MTI

A születésekor kapott Törőcsik Marián helyett a Törőcsik Mariann nevet használta, de Fábri Zoltán kérése után, Krencsey Marianne javaslatára „Mari” lett, hogy a nézők könnyebben megjegyezzék a nevét és hogy ne keverjék őket össze.

Színházi kiugrására 1968-ig kellett várni. Ekkor mutatta be a Katona József Színház Zorin, Varsói melódia című darabját. A kétszemélyes játékot Iglódi István rendezte, a játszótárs Sztankay István volt. Igazi színházi revelációt jelentett mind a közönség, mind a szakma körében.

1976-ban a Déryné hol van? című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a Cannes-i fesztiválon. A film hazánkban nem lett sikeres, az Amerikai Egyesült Államokban, Olaszországban és Franciaországban viszont „Mrs. Dery Where Are You?„ címmel vetítették a mozik, és „Mari Törőcsik”-ként még ma is emlékeznek rá. A filmet a 2013 decemberében elhunyt férje, Maár Gyula rendezte.

1979–80-ban ő volt a győri Kisfaludy Színház művészeti vezetője. Ezután 1980 és 1990 között a Mafilm színtársulatának, 1990 és 1993 között a szolnoki Szigligeti Színháznak volt a tagja. A Művész Színház után 1993–94-ben ő volt a Thália Színház igazgatója. Több alkalommal vendégszerepelt a budapesti Katona József Színházban.

Galériánkkal rá emlékezünk!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?