SHOWBIZ

Bajban a cirkusz a koronavírus-járvány miatt

A Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója szomorúan emlékszik vissza arra a napra, amikor Magyarországon bejelentették a vészhelyzeti intézkedéseket.
  • Szerző: Buster

Ifjabb Richter József és a Magyar Nemzeti Cirkusz 70 fős társulata az állatokkal együtt a téli szálláson maradt, hiszen ők sem kezdhették meg világ körüli utazásukat az idei évadra tervezett előadásokkal. A koronavírus-világjárvány alaposan feladta a leckét ennek a szórakoztató ágazatnak is. Sok társulat most szó szerint a túlélésért küzd. Az ifjú cirkuszművész a szerencsésebbek közé tartozik, de így sem tudja, mennyi ideig lesz képes kitartani a járvány idején.

Fotó: Richter József

„A művészvilág egészét, így a cirkuszművészeket is kritikusan érinti a koronavírus-helyzet. A társulatok télen felélték a tartalékaikat, hiszen az állatoknak téli szállást kellett bérelniük, miközben új produkciókkal készültek a szezonra, költöttek a marketingre és sok esetben, ahogy mi is, szerződtettek igazi világklasszis artistákat, produkciókat. Mi a szerencsésebbek közé tartozunk, hiszen saját helyünk van, így nem kell bérelnünk a területet”

– kezdte a -nak Richter József többszörös fesztiváldíjas cirkuszigazgató, aki nem tagadja, hogy az idei évhez hasonlót még nem élt át a 200 éve működő cirkusz.

Fotó: Richter József

„Nem egyszerű dolog most cirkuszigazgatónak lenni. Március 11-én jelentették be, hogy a 100 főnél nagyobb rendezvényeket betiltják, vagyis egyetlen nappal az idei évadnyitó előadásunk előtt. Mivel a műsor készen volt és persze itt voltak azok a nemzetközi sztárok, akiket szerződtettünk, úgy döntöttünk, hogy egy szűk szakmai kör előtt bemutatjuk az előadást, amit élőben közvetítettünk, így szerencsére sokan látták és nézik meg azóta is. Ennek ellenére nagyon szomorú bemutató volt ez… Beszéltem a nagymamámmal, aki elmondta, hogy még a második világháború alatt sem volt soha leállás. A cirkusz kis falvakban állította fel a sátrát és szórakoztatott a bombázások árnyékában is. Most pedig a premier után lebontottuk a sátrat és nem is tudjuk, mikor állíthatjuk fel újra”

– mesélt az igazgató, akinek most az a feladata, hogy összetartsa a 70 fős társulatot és gondoskodjon a cirkuszi állatokról, akik jelenleg is a téli szálláson élnek, és arra várnak, hogy beléphessenek a manézsba.

Fotó: Richter József

Az igazgató elmondta, ez a helyzet nemcsak az embereknek, de az állatoknak is nehéz, hiszen hozzászoktak a rivaldafényhez és szeretik megmutatni az új produkciókat a közönségnek. A gondozók és az idomárok most rengeteget foglalkoznak velük, hogy formában maradjanak, hiszen a társulat arra készül, hogy a koronavírus-világjárvány lecsengése után útnak indulnak.

 

Online szórakoztatják a cirkusz rajongóit

Richter József éppen a napokban ünnepelte 28. születésnapját. A bulit általában Nyíregyházán a porondon tartották, de most ők is a négy fal között ünnepeltek. A Magyar Nemzeti Cirkusz közösségi oldalára fel is került egy videó, melyen látszik, hogy a világ legfiatalabb cirkuszigazgatóját mennyien köszöntötték fel online. Ezen a felületen egyébként folyamatosan zajlik az élet, hiszen rendszeresen töltenek fel videókat a társulat korábbi előadásairól.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?