Létrehozva: 2020.04.15.

Bajban a cirkusz a koronavírus-járvány miatt

A Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója szomorúan emlékszik vissza arra a napra, amikor Magyarországon bejelentették a vészhelyzeti intézkedéseket.

Ifjabb Richter József és a Magyar Nemzeti Cirkusz 70 fős társulata az állatokkal együtt a téli szálláson maradt, hiszen ők sem kezdhették meg világ körüli utazásukat az idei évadra tervezett előadásokkal. A koronavírus-világjárvány alaposan feladta a leckét ennek a szórakoztató ágazatnak is. Sok társulat most szó szerint a túlélésért küzd. Az ifjú cirkuszművész a szerencsésebbek közé tartozik, de így sem tudja, mennyi ideig lesz képes kitartani a járvány idején.

Fotó: Richter József

„A művészvilág egészét, így a cirkuszművészeket is kritikusan érinti a koronavírus-helyzet. A társulatok télen felélték a tartalékaikat, hiszen az állatoknak téli szállást kellett bérelniük, miközben új produkciókkal készültek a szezonra, költöttek a marketingre és sok esetben, ahogy mi is, szerződtettek igazi világklasszis artistákat, produkciókat. Mi a szerencsésebbek közé tartozunk, hiszen saját helyünk van, így nem kell bérelnünk a területet”

– kezdte a Ripost-nak Richter József többszörös fesztiváldíjas cirkuszigazgató, aki nem tagadja, hogy az idei évhez hasonlót még nem élt át a 200 éve működő cirkusz.

Fotó: Richter József

„Nem egyszerű dolog most cirkuszigazgatónak lenni. Március 11-én jelentették be, hogy a 100 főnél nagyobb rendezvényeket betiltják, vagyis egyetlen nappal az idei évadnyitó előadásunk előtt. Mivel a műsor készen volt és persze itt voltak azok a nemzetközi sztárok, akiket szerződtettünk, úgy döntöttünk, hogy egy szűk szakmai kör előtt bemutatjuk az előadást, amit élőben közvetítettünk, így szerencsére sokan látták és nézik meg azóta is. Ennek ellenére nagyon szomorú bemutató volt ez… Beszéltem a nagymamámmal, aki elmondta, hogy még a második világháború alatt sem volt soha leállás. A cirkusz kis falvakban állította fel a sátrát és szórakoztatott a bombázások árnyékában is. Most pedig a premier után lebontottuk a sátrat és nem is tudjuk, mikor állíthatjuk fel újra”

– mesélt az igazgató, akinek most az a feladata, hogy összetartsa a 70 fős társulatot és gondoskodjon a cirkuszi állatokról, akik jelenleg is a téli szálláson élnek, és arra várnak, hogy beléphessenek a manézsba.

Fotó: Richter József

Az igazgató elmondta, ez a helyzet nemcsak az embereknek, de az állatoknak is nehéz, hiszen hozzászoktak a rivaldafényhez és szeretik megmutatni az új produkciókat a közönségnek. A gondozók és az idomárok most rengeteget foglalkoznak velük, hogy formában maradjanak, hiszen a társulat arra készül, hogy a koronavírus-világjárvány lecsengése után útnak indulnak.

 

Online szórakoztatják a cirkusz rajongóit Richter József éppen a napokban ünnepelte 28. születésnapját. A bulit általában Nyíregyházán a porondon tartották, de most ők is a négy fal között ünnepeltek. A Magyar Nemzeti Cirkusz közösségi oldalára fel is került egy videó, melyen látszik, hogy a világ legfiatalabb cirkuszigazgatóját mennyien köszöntötték fel online. Ezen a felületen egyébként folyamatosan zajlik az élet, hiszen rendszeresen töltenek fel videókat a társulat korábbi előadásairól.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

life.hu

Lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről

magyarnemzet.hu

A Soros–Clinton klán üdvöskéjével bulizott Korányi és felesége

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

travelo.hu

Ez a 10 legszebb tóparti üdülőhely Európában

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

ripost.hu

"Visszaeső bűnöző vagyok" - szabálysértést követett el a Házasság első látásra Petrája

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁR

90 milliós luxusautót vett Gáspár Laci

SHOWBIZ

Kiderült! Ilyen kapcsolatban vannak valójában a TV2 sztárjai

SHOWBIZ

Könnyek és veszekedés: Íme a Házasság első látásra legdrámaibb pillanatai

SHOWBIZ

Béres Anett: „Soha többé nem ugrom le sehonnan életemben”

SZTÁR

Elképesztő fotók! Undorító, félelmetes állatokkal fotózták a TV2 sztárjait - galéria

SZTÁR

Anne Hathaway: Üzemanyagként tekintettem az alkoholra

SZTÁR

Szente Vajk: Magyarul vallok szerelmet

SZTÁR

Így van most a magyar együttes kórházba került sztárja