Létrehozva: 2021.01.02.

Megrendítő titok derült ki Zámbó Jimmy haláláról

Húsz éve hunyt el Zámbó Jimmy. Most egy szakértő mondta el: még ma is közöttünk lehetne, ha nem cserél fegyvert.

Szerző Ripost

Az 1990-es évek legsikeresebb előadója volt Zámbó Jimmy, a slágereit a mai napig rengetegen hallgatják, ám a karrierje csúcsán váratlanul véget ért az élete. 2001. január 2-án hajnalban pisztolydörrenések zavarták meg a csepeli kertváros nyugalmát. A hivatalos jelentés szerint két lövést adott le a legenda, az utolsóval pedig véletlenül fejbe lőtte magát. Eleinte arról beszéltek, hogy Jimmy a szomszéd kakasát akarta lelőni, majd hadonászni kezdett a még töltött fegyverrel, ami véletlenül elsült, de ezt később az énekes özvegye tagadta. Edit asszony visszaemlékezése szerint az énekes meg akarta mutatni neki, mekkorát szól a fegyver. Két lövés után kiürítette a tárat, majd rá fogta, s hogy megnyugtassa őt, nincs benne több lőszer, végül a saját halántékára célozva sütötte el újból.

MTI Fotó

Belátás a töltényűrbe

Zámbó Jimmy 1998 tavaszán kapott fegyverviselési engedélyt a családja és önmaga védelmére. Elsőként egy forgótáras pisztolyt vásárolt, a halálát okozó Beretta 1999 februárjában került hozzá.

„Az öntöltő pisztolyok, mint ez a Beretta típusú fegyver is, felül elhelyezkedő alkatrésze a szán, ami a töltetlenség ellenőrzése céljából hátra húzható, a kivető nyíláson keresztül belátást engedve a cső hátsó végén található töltényűrbe, így a töltött és a töltetlen állapot nehezen téveszthető össze” – nyilatkozta a Borsnak Erdei Barnabás igazságügyi fegyverszakértő.

Mint mondta, ha egy olyan személy vesz a kezébe egy fegyvert, aki egy kicsit is ért hozzá, az az első dolga, hogy a szánt hátrahúzva megnézi, hogy biztosan nincs-e benne lőszer.

„Ha egy töltött tárú fegyver szánját hátrahúzzuk és visszaengedjük, a legfelső töltény bekerül az úgynevezett töltényűrbe. Ha így nem adunk le lövést, hanem ismét hátrahúzzuk a szánt, akkor az előzőleg bekerülő lőszer a kivető nyíláson keresztül távozik a fegyverből és egy újabb töltény kerül a helyére. Ha egy üres tárat teszünk bele a fegyverbe és úgy húzzuk hátra a szánt, természetesen ekkor nem lehet vele lövést leadni” – magyarázta a lapnak Erdei Barnabás.

Elszámolta magát?

Az 52 éves szakértő azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy az énekes „tárazgatott”. Elképzelhető, hogy folyamatosan hátra húzogatta a szánt, amitől a lőszerek egymás után potyogtak ki a Berettából. A fáradtság és az ital hatására azonban elszámolhatta magát, s figyelmetlenül egyet benne hagyhatott. A szakember szerint léteznek olyan fegyverek, amik úgynevezett tárbiztosításosak. Ezeket nem lehet elsütni úgy, hogy ha a tár nincs bennük. A mechanikus elemek ekkor ugyanis úgy állnak, hogy az elsütő billentyű nem húzható hátra.

Ha viszont a tár benne maradt, vagy a töltényűrben akár egy lőszer is valamiért ott volt, nincs miről beszélni. Mint mondta, a tragédia úgy is bekövetkezhetett, hogy az énekes ugyan kitárazott, kiszedte a tárat, de egy lőszert valamiért benne hagyott a töltényűrben és úgy húzta meg az elsütőbillentyűt. A Királynak korábban egy forgótáras fegyvere volt, a Berettát állítólag a végzetes napon használta először.

„A forgótáras revolvereknek típustól függően általában 6–8 forgódob-furatuk van, ezekbe kerülnek a töltények. Az ilyen revolvereknél a hátfal és a forgódob között van egy apró rés, ott ha valaki benéz, látható, hogy mennyi töltény van betöltve” – mondta a szakértő.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

life.hu

4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁR

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

SZTÁR

Megható fotó, így öleli kislányát Hosszú Katinka

SZTÁR

A Next Top Model Hungary stylistja: a modellek hibája néha tervezett

SZTÁR

Rúzsa Magdi és Kylie Minouge ugyanolyan ruhában pózol

SZTÁR

Budavári Fülöp szinte mindent megenged a kutyusának

SZTÁR

Gyanús jelek: szövődmények alakultak ki Katalin hercegnénél?

SZTÁR

"Nyafi kukac" - kíméletlen őszinteséggel jellemezte magát Rácz-Gyuricza Dóra

SZTÁR

A TV2 csodás sztárpárjának elváltak útjai