HŰHA

Ló suttogóval dolgozik Pintér Tibor

Hamarosan egy egészen különleges produkcióban láthatják majd a nézők, miként is működik az úgynevezett szabad lovaglás módszere.
  • Szerző: Buster

A Nemzeti Lovasszínház alapítója eddig is humánus módszerekkel idomította a lovakat, de mostantól szeretné teljesen száműzni az ösztökélésre szolgáló pálcát. Ehhez hívta segítségül Török Györgyöt, aki szabad idomítás szakértője, vagy ahogyan a köznyelvben hívják ló suttogó.

Fotó: Markovics Gábor

„Hamarosan Amerikába kalandozik majd a színpadon a Nemzeti Lovasszínház, egészen az indiánok földjére, és ehhez hívtuk segítségül Gyurit, aki a szabad idomítás hazai apostolának számít. Módszerének lényege, hogy a lovakat mindenféle kényszerítőeszköz nélkül, hanggal és gesztusokkal irányítja. Tulajdonképpen eléri, hogy a négylábú barátaink ménestársként tekintsenek rá. Már túl vagyunk pár tréningen és azt tapasztalom, hogy a lovaink számára ez valamiféle gyógytornával ér fel, hiszen emberi súly nélkül dolgozhatnak, és már most sokkal puhább a mozgásuk, mint korábban. Elképesztő látvány, amikor egy ló szabadon rohangál és egy kézmozdulatra, vagy egy főhajtásra odamegy a lovashoz és hozza magával az egész ménest”

 

- kezdte lapunknak Pintér Tibor, aki György személyében egy igazi rekordert nyert meg színháza és a lovai számára.

„Van egy saját kiképzési rendszerem Free Horse Style, melynek alkalmazásával megtanítottam a lovaimat arra, hogy minden helyzetben együtt dolgozzanak velem, tulajdonképpen szabad akaratukból. A módszernek köszönhetően én tartom a szabad lovaglás rekordját, ami annyit jelent, hogy ötvenegy kilométert mentem úgy a lovammal, hogy a fele távon a hátán ültem, míg a másik felében csak futottam mellette és egyetlen egyszer sem kellett hozzáérnem, vagy korrigálnom a mozgását. Erre egy ló önmagától nem képes, hiszen alapvetően egy menekülő állat, aki hozzá van szokva, hogy kötőfékkel és vagy pálcával irányítják”

- mesélte a foglalkozás előtt Török György.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?