SZTÁRDZSÚSZ

Harminchét éve hunyt el a legendás gitárfenomén

Egy egész generáció számára jelentette a szabadság szelét Radics Béla, akit az elnyomó rendszer kergetett az alkohol gyilkos rabságába.
  • Szerző: Buster

1982 október 18-án, mindössze 36 éves korában ment el Radics Béla, akit a mai napig minden idők legjobb magyar rock gitárosaként tartanak számon. Radics rövid élete során hatalmas sikereket ért el, ő is tagja volt az első magyar hard rock supergroupnak, a Taurusnak, melyben a Metróból érkező Brunner Győző dobossal, a Neotonból átigazoló Som Lajos basszusgitárossal és Balázs Fecó billentyűssel játszott együtt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: fortepan

Ilyen erejű zenét magyar előadóktól addig nemigen lehetett hallani. Az 1972 május 1-i bemutatkozásuk a magyar rockzene legendás pillanata lett. Bár tehetsége vitathatatlan volt, a kommunista rezsimnek nagyon nem tetszett, hogy a fiatalok a rendszer elleni lázadás jelképeként tekintettek rá.

Ezért a zenekart ellehetetlenítették és egy évvel a megalakulása után fel is oszlatták. Radics Béla ezután megcsömörlött és az alkoholhoz fordult. Végül függősége vezetett a halálához. Legendás gitárja, a bíbor Gibson évtizedekre elveszett és éppen idén szólaltatta meg újra augusztus 30-án a Velünk élő legendák koncerten ahol új tulajdonosa Kosik Kristóf zenélt rajta.

És ezeket olvastad már?