SHOWBIZ

Koltai Lajos elképesztő élete: ezt mondta neki a világhírű színésznő!

Koltai Lajost élő legendaként tartja számon a filmszakma – nemcsak itthon, hanem Hollywoodban is. Karrierje során olyan sztárokkal forgatott együtt, mint Meryl Streep, Glenn Close, Sean Connery, vagy Shirley MacLaine.
  • Szerző: ripost

A Kossuth Rádió Nagyok című műsorában figyelemre méltó emberekkel és teljesítményekkel ismerkedhetnek meg a hallgatók minden hétköznap 21.30-tól. A keddi adás vendége Koltai Lajos rendező, operatőr, A filmkritikusok díjával, Balázs Béla-díjjal, David di Donatello-díjjal, a legjobb európai operatőrnek járó Európai Filmdíjjal. Magyar Művészetért díjjal és Prima Primissa-díjjal kitüntetett Kossuth-díjas érdemes művész és a nemzet művésze volt, aki tagja az Oscar-díjat osztó Amerikai Filmakadémiának és az Amerikai Operatőrök Egyesületének.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Jelölték Oscar-díjra a Maléna című filmért, az Oscar-díjas Mephistonak pedig operatőre volt.

Koltai Lajos hazánkban szeretne filmet rendezni

Koltai Lajos hazánkban szeretne filmet rendezni
Fotó: Szabolcs László

Koltai Lajos – akit a szakmában Sutyinak becéznek – pályája során számos hollywoodi filmsztárral dolgozott együtt, és a forgatások alatt sokukkal nagyon jó kapcsolatot alakított ki. A Kossuth Rádió műsorában néhány személyes történetet is megosztott a hallgatókkal.

„Az Este című film kapcsán már javában zajlottak a tárgyalások, a legtöbb szerepre ki voltak választva a színészek, amikor a stúdióvezető – arra hivatkozva, hogy én jó kapcsolatban vagyok a művésznővel – megkért, keressem meg Glenn Close-t, és kérjem meg, játssza el Mrs. Wittenborn szerepét. Az elején ugyan tiltakozott a színésznő, hiszen ez egy elég kis szerep volt, ám végül mégis elvállalta. Azt mondta: „Sutyi, neked megcsinálom” – emlékezett vissza a nemzet művésze, aki hozzátette: nagyon örült, hogy így alakult a dolog, ugyanis senki más nem tudta volna úgy eljátszani a karaktert, ahogyan azt Glenn Close tette.

A Balázs Béla-díjas filmrendező a Nagyokban elismerően szólt a nemrég elhunyt legendás magyar színésznőről, Törőcsik Mariról is.

“Törőcsik Mari igazi jó barátom volt, egy rendkívüli tehetség, olyan színésznő, aki minden szerepére teljes odaadással készült. Nemcsak eljátszotta az adott szerepet, hanem teljes valójával jelen volt benne – saját bevallása szerint, ehhez minden alkalommal el kellett veszítenie önmagát. Erre pedig csak a legnagyobbak képesek” – fogalmazott a Kossuth-díjas érdemes művész.

Koltai Lajos az interjúban elárulta azt is, hogy egyáltalán nem bánta meg, hogy nem maradt az Egyesült Államokban. Habár sokan kérték arra, hogy ott folytassa a munkáját, az életét, ő mégis hazaköltözött Magyarországra és úgy érzi, nagyon jól döntött.

„Semmi kedvem nem lenne visszamenni Amerikába. Ha újra rendezni fogok, és erre megvan minden esély, azt itthon akarom csinálni. De egyelőre nem árulhatok el semmi konkrétabbat, ez maradjon a jövő zenéje” – tette hozzá sejtelmesen a világhírű magyar rendező.

A teljes beszélgetést IDE kattintva lehet visszahallgatni a mediaklikk.hu oldalán!

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Méteres, a karácsonyi asztal dísze
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?