Létrehozva: 2020.03.19.

Koronavírus-járvány: Az internetre költöznek a koncertek és a színházi darabok

A kultúra ellenáll a világjárványnak! Bár a koncerthelyszínek és a teátrumok nem látogathatók, a művészek a világhálón keresztül találnak utat a nézőkhöz.

Se színház, se mozi, se koncert – a koronavírus-járvány miatt be kellett zárni a kulturális intézményeket, már semmilyen rendezvényeket pedig nem lehet megtartani. Ám van egy jó hírünk: a több társulat, művészeti csoport, illetve együttes is úgy döntött, hogy online, azaz az interneten keresztül élőben fogják közvetíteni a koncertjeiket – a legtöbb pedig ingyenesen látható. Na jó, az élmény persze nem olyan, mintha egy térben lennénk a kedvenceinkkel, de cserébe akár egy kattintással „ott lehetünk” például a Tankcsapda debreceni koncertjén március 20-án.


Fotó: Pixabay

A Facebookon létrejött egy csoport, „Élő közvetítések koronavírus idején” címmel, ahol nyomon követhetjük, kik és hol indítanak online streameket. A csoportban néhány nap alatt több mint 75 ezer kultúrakedvelő gyűlt össze, köztük Havasi Katalin magyar-angol szakos tanár, aki szerint a művészek segítése érdekében fontos lenne, hogy az élőben nézhető előadások becsületkasszásak legyenek.

Korábban hetente akár 2-3-szor is eljártam különféle előadásokra, koncertekre, nagyon szeretem a kulturális eseményeket, váratlanul ért, hogy bezártak. Az online közvetítéseknek nagyon örülök, de úgy látom, hogy most a művészek teljesen ki vannak szolgáltatva ennek a helyzetnek, így jó lenne, ha tudnánk őket valahogyan támogatni” – indokolta lapunknak kezdeményezését a tanárnő, amellyel egyébként a kedveléseket, megosztásokat és hozzászólásokat elnézve sokan mások is egyetértenek. A társulatoknak az online közvetítésekben a is segítségükre lesz, ugyanis megalakították az Első Magyar Karanténszínházat. Hivatalos közleményük szerint: „Mivel nézők nélkül nincs színház, ezért minden előadást rögzítenek, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy a nézők otthonukban, biztonságos környezetben, élő Facebook-közvetítésen keresztül lehessenek részesei ennek az egyedülálló kulturális programsorozatnak.” A szervezők hangoztatják, hogy oldalon látható az eladások ingyenesek lesznek, ugyanakkor a nézők támogatói jegyekkel segíthetik a közreműködőket. A Karanténszínház Facebook oldalán () még dolgoznak a projekteken. Fotó: Profimedia április 1-jei koncertje az Arénában ugyan elmarad, de az egyik legnagyobb kábelszolgáltató streamelte és rögzítette a koncertet Hamburgban, melyen az énekes, annak ellenére, hogy egyetlen nézője sem volt a helyszínen, akkora hévvel és átéléssel adott elő, mintha telt házas bulija lett volna. A koncert most elérhető a inernetcímen. több koncertjét is kénytelen volt lemondani, azonban nem hagyja cserben a közönségét. Szerdán útnak indította az online koncertsorozatát, amit a Facebook-oldalán tudnak követni az érdeklődök. () ”Abszolút ingyenes a belépő! De ha úgy érzitek, nagyon hálásan és köszönettel fogadunk felajánlásokat a koncert alatt” – fogalmazott az énekes.

Farkasházi Réka naponta élőben mesél a gyerekeknek a Facebookon (facebook.com/tintanyulak), ám nem ő az egyetlen, aki felolvasással szórakoztatná az embereket. Epres Attila, a Szomszédok egykori sztárja minden este, 11 órától novellákat olvas fel az internet népének. (facebook.com/attila.epres) ”Ambrose Bierce novellákat olvasok fel éjszakánként, 11-től. A szerzője jellemzően rövid, 6-8 oldalas tömör, nagy erejű írások. Régi kedvencem, remélem, nektek is az lesz„ – írta a színművész.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mintha az apját látnánk: Lionel Messi fia kivégezte a Barcelonát

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

life.hu

Vilmos herceg nagy bejelentést tett, és ezzel Katalin hercegné állapotára is utalt

metropol.hu

„Már most jobb Dibusz Dénesnél” - Marco Rossi törheti a fejét a kapusposzton

vg.hu

Állampapír: jó hírt közölt Varga Mihály

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SHOWBIZ

Könnyek és veszekedés: Íme a Házasság első látásra legdrámaibb pillanatai

SHOWBIZ

Béres Anett: „Soha többé nem ugrom le sehonnan életemben”

SHOWBIZ

Schmuck Andor dalra fakadt: "A fülekben kevesebb kárt teszek, mint pár mai előadó"

SHOWBIZ

Válása miatt kapott hideget-meleget Szabó Ádám felesége

SHOWBIZ

„Elkezdett flörtölni velem...” – kiakadtak Petrán a Házasság első látásra nézői

SHOWBIZ

Mesterséges intelligencia írt dalt Bochkor Gábornak

SHOWBIZ

Házasság első látásra: dönthettek a párok a válásról, mindenki ledöbbent a választásokon - videó

SHOWBIZ

Emlékszel még A klinika szereplőire? Így néz ki ma Udo, Elke nővér és Brinkmann professzor