SHOWBIZ

Két nagy művésznek is díjat adott át újévi koncertjén Mága Zoltán

Bangó Margit, Wolf Kati, Takács Nikolasz, Balázs Fecó... Csak néhány azon nagy nevek közül, akik felléptek Mága Zoltán újévi koncertjén. A hegedűművész átadta a koncert két gáladíját is, amiket idén Bodrogi Gyula és Szakcsi Lakatos Béla kaptak meg.

Igazi sztárparádé várta a tizenháromezer fős közönséget Mága Zoltán újévi koncertjén. A világhírű hegedűművész élete eddigi talán legsikeresebb előadását tartotta meg telt ház előtt, a Papp László Sportarénában.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Míg a koncert első felében inkább klasszikus művek hangzottak el, a második felvonásban Mága Zoltán olyan műfajokban mutatkozott be, amelyekre az elmúlt években nem volt példa.

Kőkemény rockzenét szimfonikus zenekari kíséretben még nem hallhatott az Aréna közönsége a Liszt Ferenc-díjas hegedűművész közreműködésében. Elsőként Freddie Mercury és a Queen számát, a Bohém Rapszódiát hallhatta a közönség, amelyben Serbán Attila színész-énekes is közreműködött, majd a rockzene történelmének egyik ikonikus dala az AC/DC Thunderstruck című száma zendült fel Mága hegedűjén, az Edda gitárosa, Alapi István kíséretében.

Ebben az évben is átadásra került az újévi koncert két gáladíja, amelyet a magyar zenei kultúra népszerűsítéséért minden évben két ember nyerhet el. A díjat 2018-ban a tizenhatszoros Grammy-díjas David Foster és Leslie Mandoki, 2019-ben pedig Törőcsik Mari kapta, idén Bodrogi Gyula és Szakcsi Lakatos Béla munkásságát ismerték el.

Mindketten kimagasló művésznek nevezték Mágát, akinek korábban több koncertjén közreműködtek. Hozzátették, ez az évtized jól indul számukra, mert egy rangos elismerést kaptak, és ez a közönség több mint fél évszázados szeretetét is jelképezi számukra.

A gálakoncerten közreműködtek a hegedűművész gyermekei is. Mága Jennifer először szólóban énekelt, majd Balázs Fecó duettpartnereként a Csönd éve volt című slágert adta elő.

Ugyancsak nagy meglepetést okozott az ifjabb Mága Zoltán tehetsége, aki még csak tizennégy éves, de már a Zeneakadémia rendkívüli tehetségek képzőjének másodéves hallgatója.

A koncerten olyan komoly témák is szóba kerültek, mint a rasszizmus, antiszemitizmus elleni küzdelem, valamint a rászorulók, betegek megsegítése. A Nemzeti Összetartozás Évéhez csatlakozva Mága Zoltán egy olyan zenei blokkot állított össze, amely méltón mutatta be a sokszínű magyar kultúrát, és ebben teret kapott a cigányzene, a zsidó dal is.

Hatalmas tapssal köszöntötte a közönség a cigánydal éneklés koronázott királynőjét, a Kossuth-díjas Bangó Margitot is. A gálakoncert egyik legmeghatóbb pillanata volt, amikor az Ismerős arcok Nélküled című számát több száz felvidéki, kárpátaljai, vajdasági és erdélyi, valamint magyarországi gyermekkel és Nyerges Attila közreműködésével énekelték el.

Mága Zoltán a legkisebbek sorsát is a szívén viseli: ezentúl minden koncertje bevételéből egy hazai kórházat támogat nagy értékű orvosi műszer vásárlásával, hogy segítse a kisgyermekek gyógyulását.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?