SHOWBIZ

Magyar stáb járt az észak-koreai pokolban

Utoljára hét éve fordult elő, hogy a világ legelzártabb diktatúrájának kapui megnyíltak egy magyar stáb előtt. Az ATV történelmi pillanatban forgathatott.
  • Szerző: Buster

A Heti Napló egyéves szervezés után bejutott a szigorúan zárt Észak- Koreába, ahol Novák András haditudósító egy hetet forgathatott. A 22 milliós ország kilencven százaléka semmilyen külföldi hírhez nem jut hozzá, csak az állami propagandamédiumoktól tud információhoz jutni, a külföldön élőkkel nem tarthatnak kapcsolatot. A út során az ATV stábját mindenhová katonák kísérték, egy percre sem maradhattak őrizet nélkül.

Éppen egy történelmi időszakban forgathatott a Heti Napló stábja, hiszen gőzerővel készültek az észak-koreai és a dél-koreai elnökök csúcstalálkozójára. Kim Dzsongun az első, aki átlépett Dél-Koreába a háború lezárása óta. Novák Andrásék jártak Panmindzson határfaluban is, ahol a csúcstalálkozó zajlott. 

"Bő egy éve kezdtük el a szervezést, hogy bejuthassunk a világ legelzártabb országába, ahol hét éve járt utoljára magyar újságíró."

Minden lépésünket figyelték, egyetlen percre sem hagytak minket magunkra.

"Az országban nincs internet, nem lehet telefonálni sem. Teljes hírzárlat alatt van, figyelnek, nehogy olyan információ jusson el az észak-koreai néphez, amit nem az állami propagandamédiából tudnak. Eddig százhúsz országból tudósítottam a televízió nézőket, de soha, sehol nem voltunk ilyen megfigyelés alatt, ilyen szigorú körülmények között. Mindezekkel együtt hatalmas élmény volt az egyhetes forgatás"

- mondta Novák András haditudósító.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?