Létrehozva: 2018.09.07.

Siófokra költözik a Magyar Dal Napja

Siófokon az õsz beköszöntével sem áll meg az élet: szeptemberben is változatos programokkal várja a látogatókat a Balaton-part legnagyobb városa. Újdonság, hogy idén elõször Presser Gábor kezdeményezéséhez csatlakozva Siófokon is megrendezik a Magyar Dal Napját. A könnyûzene ünnepén a várossá avatás 50. évfordulója elõtt is tisztelegnek.

Szerző Tóth Balázs

Pontosan tíz éve, 2008-ban tartották meg először a Magyar Dal Napját, akkor még a Sziget Fesztivál keretei között. A magyar könnyűzenét ünneplő kezdeményezés annyira népszerű volt, hogy 2009-ben újra megrendezték. A következő években országossá vált a rendezvény, és ekkor vált szokássá az is, hogy szeptember második vasárnapján tartják meg a koncerteket. 2015 óta már minden település maga szervezi az eseményt és azóta is több helyen megünneplik a magyar könnyűzenét.

Hozzájuk csatlakozott most a várossá válásának 50. évfordulóját ünneplő Siófok is: a Fő téren rendeznek ingyenes nagykoncertet szeptember 9-én.

19 órától népszerű siófoki zenekarok, a Blokk Együttes, az Egerszegi Akusztik és a The FreakEnd játszik majd régi és új magyar slágereket, ezzel egyszerre tisztelegve a hazai könnyűzene, illetve a jubiláló város előtt. A koncert további különlegességét az adja, hogy a három zenekar együtt és külön-külön is színpadra lép az este folyamán.

A következő héten Tibet kincsei címmel rendhagyó kiállítás nyílik a Kálmán Imre Kulturális Központban, amely hasonló tárlatnak még soha nem adott otthont. A különleges tibeti szobrokat bemutató kiállításhoz számos program is kapcsolódik: filmvetítésekkel, ismeretterjesztő előadásokkal és meditációval is várják azokat, akik szeretnék jobban megismeri a buddhizmust és a tibeti kultúrát.

Szeptember 15-én Siófokon is megrendezik a Kulturális Örökség Napját, melynek célja az, hogy felhívja a figyelmet a minket körülvevő épített kulturális örökségre. Siófokon a műemléképületnek számító Víztoronyba látogathatnak el az érdeklődők. Az esti séta után kakaóval és kaláccsal, illetve hálózsákos filmvetítéssel várják a családokat a Kálmán Imre Kulturális Központban.

Szintén újdonság lesz idén a kétnapos Jazzencia & Swingmania, amellyel a két zenei műfajt szeretnék népszerűsíteni a szervezők, mintegy őszi szezonnyitóként. A rendezvény első napján, szeptember 26-án Szűcs Gabi lép fel Swinging Amy című, a fiatalon meghalt népszerű énekesnő, Amy Winehouse előtt tisztelgő koncertjével.  Szeptember 27-én pedig Náray Erika és zenekaraad elő válogatást az izraeli Madonnaként emlegetett Ofra Haza dalaiból. A koncerteknek a Kálmán Imre Kulturális Központ színházterme ad otthont.

Szeptember utolsó hétvégéje a hagyományok jegyében telik majd Siófokon. Idén a város is csatlakozik az országos Szent Mihály napi ünnepségsorozathoz szeptember 29-én. A Fő téren lesz népi játszóház, fellép a Somogy Táncegyüttes és a Palmetta Zenekar, este pedig látványos tűzzsonglőr- és lézershow, illetve közös tábortűz zárja a programokat. Szeptember 30-án pedig, Benedek Elek születésnapjára emlékezve, ismét megtartják a népmese napját, amelyen kézműves foglalkozásokkal, népdalkoncerttel és természetesen mesemondással várják a kicsiket és a nagyokat a Kálmán Imre Kulturális Központban.

Szerző Tóth Balázs

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

origo.hu

Kiderült, hogy mikor térhet vissza az Uber Budapestre

borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

mandiner.hu

Sajtóhír: az OBI tulajdonosa megrendezte halálát és Oroszországba menekült

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

vg.hu

Itt nyitja meg új, budapesti üzletét a Penny

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy, akiknek most nagyon kerülniük kell a konfliktusokat

ripost.hu

Nem fogsz hinni a szemednek, ez történt Victoria Beckham születésnapján - Videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁR

90 milliós luxusautót vett Gáspár Laci

SZTÁR

Szente Vajk: Magyarul vallok szerelmet

SZTÁR

Így van most a magyar együttes kórházba került sztárja

SZTÁR

Összeszorul a szív, így néz ki húsvét után Berki Krisztián sírja - fotó

SZTÁR

Zokogva omlott össze a Next Top Model Hungary versenyzője

SZTÁR

Hoppá! Összejött az Exatlon két sztárja?

SZTÁR

Mága Zoltán végre visszakapta, amit a csalók elvettek tőle

SZTÁR

Mi történt? Csobot Adél egyedül hagyta el az országot