SZTÁRDZSÚSZ

Tanárainak köszönte meg Kossuth-díját a legendás színész

Szarvas József a tanyavilág mélyszegénységéből, egy szigorú apa árnyékán túlnőve jutott el a legrangosabb elismeréséig. Elhívatott tanárainak köszönheti, hogy hogy azzá válhatott, aki.
  • Szerző: Buster

Szarvas József idén kapta meg a legrangosabb kitüntetést, amit egy színész csak megkaphat. A 62 éves művész hosszú utat járt be idáig, hiszen a debreceni tanyavilágba született, ahonnan nem volt szokás a színészi pályát választani.

Szarvas József Kossuth-díjas

Szarvas József tanárai könyörögtek a szüleinek... Fotó: LifeTV

A Kossuth-díjas színész Joshi Bharat vendége volt a LifeTV Ébredj velünk! Extra című műsorában, ahol a kezdetekről mesélt. „A szüleim már nem élnek, így nekik nem tudtam megköszönni, hogy annak idején végül megengedték, hogy énekeljek a kórusban. De az általános iskolai tanáraim még élnek, így végül nekik megköszönhettem a Kossuth-díjat”- mesélte a stúdióban Szarvas József, aki valóban mindent a pedagógusainak köszönhet, hiszen ők voltak azok, akik meggyőzték a színész szigorú édesapját, hogy ápolni kell a benne rejlő tehetséget.

„Akkoriban egy tanyán élő gyerek számára gyakorlatilag tilos volt a kórus. Én kollégista voltam, vagyis hétvégente jártam haza, amikor az volt a dolgom, hogy segítsek a szüleimnek. Persze, a fellépések is ilyenkor voltak. Végül a tanáraim eljöttek a tanyára és szó szerint könyörögtek a szüleimnek, hogy engedjenek énekelni” - mondta a színész, aki végül kitanult egy „becsületes” szakmát is, hiszen hentes lett, de a vágóhídon is inkább szavalt, énekelt, vagy éppen színjátszókört alapított, így hamar ténykérdéssé vált, hogy az ő útja a színpad felé vezet. Végül 23 évesen jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, ahová elsőre fel is vették.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?