Létrehozva: 2020.06.05.

44 évvel ezelőtt ment el Latinovits Zoltán: Baló Júlia sejti, valójában mi vethetett véget az életének

Baló Júlia találkozott a színészlegendával halála előtt.

Több mint négy évtizede foglalkoztatják a közvéleményt Latinovits Zoltán halálának körülményei. Míg a hivatalos verzió szerint maga vetett véget életének, szerettei mindig állították, nem akart öngyilkos lenni. Baló Júlia most a közösségi oldalon új információval gazdagította a színészkirály tragikus történetét.

Az Egyetemi Színpadon Radnóti-estet rendezett Latinovits Zoltán, Baló Júlia a próbákon találkozott vele először személyesen, riportot írt róla. Még akkor is az egyetemre járt, amikor a Pesti Műsorba készített interjút vele. Mindezt akkor tette, amikor a színész „le volt tiltva”, mert összeférhetetlennek, rendszerellenesnek tartották. Ezt értékelhette Latinovits, talán ezért is alakult ki köztük a tiszteleten alapuló baráti kapcsolat – írja a Bors.

Latinovits Zoltán otthonában 1975

„Halála óta egy sort sem írtam róla, de most – miután oly sok könyv, történet jelent, jelenik meg róla emberektől, akik többnyire nem is találkoztak vele – úgy éreztem, ezt a pár mondatot, arról, hogy igenis, élni akart, le kell írnom” – mondja a Borsnak Júlia.

A Völgy utcai szanatóriumtermében Latinovits az egyik sor közepén, az ágyán ült bőrdzsekiben. Éjjeliszekrényén pohár joghurt, könyvek. Az öccse, Bujtor István éppen akkor ment el, amikor Júlia megérkezett. Természetesen a kezelőorvos, prof. dr. Pertorini Rezső, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet osztályvezető főorvosának engedélyével, sőt javaslatára.

„Az orvos azt mondta, örülni fog nekem, beszélt neki rólam” – idézi fel Juli. „Tényleg örömmel fogadott. Majd' egy órán át beszélgettünk. Azt már korábban is említette, hogy zavarja az orvosságok hatása: méltatlannak érezte, hogy a napi maréknyi nyugtató, altató, antidepresszáns miatt emlékezetkihagyás fenyegeti fellépéskor. „Nem emlékszem a szövegekre” ”– mondta, és úgy döntött, abbahagyja a gyógyszerek szedését.

Baló Júlia

Ezt önkéntesen tehette, orvosi jóváhagyás, ellenőrzés nélkül; nem számolva azzal, hogy egyik napról a másikra nem lehet ezekkel az orvosságokkal leállni, csakis fokozatosan szabad. Ezzel a radikális megoldással ugyanis éppen a gyógyszer hatásával ellentétes hatást érhetett el a szervezetében, idegrendszerével, tudatában: a legrosszabb állapotába kerülhetett a hirtelen megvonás miatt. A szanatóriumban találkoztunk utoljára személyesen, aztán már csak telefonon beszéltünk.

Júlia nem laikusként állítja ezt, pontosan ismerte a diagnózist, és azt, hogy mit okoz a szervezetben, ha valaki hirtelen áll le a gyógyszerekkel. Jóval azután, hogy Latinovits elment, sokat beszélgetett Lipcsey Attila professzorral, a János kórház ideg- és elmeosztályának osztályvezető főorvosával, aki Sümegen foglalkozott vele. Angolra tanította az orvosprofesszort és az osztályán dolgozó kollégáit. Cserébe pedig sokat megtudott a pszichiátriáról, neurológiáról, még konferencián is járt.

Latinovits Zoltán 1976. június 4-én, 44 éves korában, a balatonszemesi vasúti átjáróban veszítette életét. Máig kérdéses, öngyilkossági szándék vagy véletlen baleset következtében.

Napok óta rossz előérzetem volt… Közös festőművész ismerősünk a Film Színház Muzsika szerkesztőségében közölte a hírt, hogy mi történt… Döbbenet és óriási csend telepedett a szerkesztőségre. A végzetes pillanat 2014-ben lapunk interjút közölt Elsik László mozdonyvezetővel, aki azt a vonatot vezette, amely Latinovits végzete lett. „Csak ácsorgott, és semmi jel nem mutatott arra, hogy öngyilkosságra készül. Közeledtünk az állomáshoz, lelassítottam ötven kilométeres sebességre. Hirtelen a kollégám felsikoltott, hogy „jaj, beugrik!”. Egy koppanást hallottam. Fékeztem, leugrottam a vonatról, és hátra- szaladtam” – mondta el a vasutas, aki biztos benne, hogy öngyilkosság, nem baleset történt. „Egyértelmű. Tíz méteren belül ugrott. Soha nem értem, miért próbálják tagadni. Ettől mint színész, nem lett kevesebb, és a színdarabjai, filmjei örök érvényű alkotások maradnak.” A színésznek komoly tervei voltak, ezért zavarta, hogy a gyógyszerek mellékhatásaként nehezen tanult szerepet.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj: Izrael és Amerika a háborúról tárgyal

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

ripost.hu

"Nagyon keveset látom, szinte alig beszélünk" - sírva vallott házassági válságáról a TV2 sztárja

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

travelo.hu

Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„Csontsovány kislány lettél” - Durva kritikákat kapott Szabó Zsófi legújabb fotói miatt

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁRDZSÚSZ

„Anyukámmal sem használnék egy fürdőszobát” – A Kőgazdag Fiatalok sztárjával nehéz együtt élni

SZTÁRDZSÚSZ

Janicsák Veca meglepő titkot árult el: "elvesztette az intimitását"

SZTÁRDZSÚSZ

Kőgazdag Metta felfedte: ezért tűnt el a közösségi médiából

SZTÁRDZSÚSZ

"Bomba Istennő" – megőrülnek a férfiak Kiszel Tünde dekoltázsáért

SZTÁRDZSÚSZ

Molnár Nini spórolásra biztatja az embereket: „Ne add fel idő előtt”

SZTÁRDZSÚSZ

Tündéri fotó: ilyen nagyot nőtt Berki Mazsi kislánya

SZTÁRDZSÚSZ

Hoppá: Méregdrága luxusautója mellett pózol legújabb fotóján Gáspár Laci