SZTÁRDZSÚSZ

Benkő László fél: nem meri megnézni a róla készült jelentéseket

Benkő fél, hogy mi derülhet ki, ezért inkább nem is akarja tudni.
  • Szerző: Ripost

Benkő László a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából a Terror Házában középiskolásoknak tartott tárlatvezetésen elárulta: a kultúrpolitika által „támogatott” együttesként sem volt szabad az élet korábban, és a róla készült jelentéseket máig nem meri megnézni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Szabolcs László / Ripost

„Mindig volt velünk egy ügyelőtiszt, aki mindenről jelentett, arról, mit ettünk, mit ittunk, kivel beszéltünk„ – mondta a Blikknek Benkő, aki tudja, a történelmi levéltárban talán több száz oldalnyi anyag lehet, amelyben szerepel a neve, sosem kérte ki a vele kapcsolatos jelentéseket.

„Félek attól, mi derülne ki. Nem szeretnék azzal szembesülni, hogy valakiről, akivel együtt nőttünk fel, együtt gondolkodtunk, együtt éltük az életünket, kiderüljön, hogy besúgó volt és elárult minket” – jelentette ki a zenész, akinek a mai napig összerándul a gyomra, ha átmegy a határon – a régi emlékek újra és újra előjönnek.

„Hiába mehettünk ugyan, azért mindig görcsben volt a gyomrunk, hogy nem lesz-e baj, nem történik-e valami, ami miatt visszafordítanak minket. A mostani gyerekek, akikkel most végigmegyek a kiállításon, szerencsére el sem tudják képzelni, milyen volt a határsáv vagy a húsz év várakozás egy Trabantra„ – nevetett fel Benkő.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?