SZTÁRDZSÚSZ

Bodrogi Gyula: Az orvvadászatba is belekeveredtem

A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész már gyerekkorában megismerkedett a vadászattal, de igazán csak egyik barátja miatt szeretett bele a sportba.
  • Szerző: Ripost

Bodrogi Gyulát az a megtiszteltetés érte, hogy a Vadászati és Természeti Világkiállítás nagykövete lehet. A nemzet színésze a Dankó Rádió Jó pihenést! című műsorában mesélt arról, hogyan vált vadásszá és milyen fontos szabályokat kell valakinek betartania, ha a nyomdokaiba szeretne lépni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost / Markovics Gábor

Apáról fiúra szállt

„Az apám vadász volt. Vele voltam egyszer-kétszer vadászni még Veszprémben. Aztán Pápán is vadásztunk, de ott már nem volt engedélye, úgyhogy még az orvvadászatba is belekeveredtem„ – ismerte el az adásban Bodrogi Gyula, aki hozzátette, hogy az elejtett vadat segített elrejteni is. „Nyulat lőttünk apámmal és azt nekem a kabátom alatt kellett haza vinni.”

A színész felnőttként még jobban belekóstolt a vadászatba, de egyik barátjának köszönheti, hogy végül örök szerelem lett számára ez a sport – írja a Metropol.

„1971-ben Benkő Gyula barátom mondta, hogy miért nem próbálod meg hivatalosan?! Én pedig megpróbáltam és azóta vagyok vadász” – mesélte a nemzet színésze, aki egy gyönyörű, közös emléket is felelevenített.

„Elvitt Engem Gödöllőre vadászni. Telihold volt, mint egy nagy ezüst tó ragyogott előttünk a terület, ahol egyszer csak megjelent egy szarvasbika, legelészett, majd el is ment. Megkérdeztem Benkőt, hogy miért nem lőtte le. Mire ő: hát nem láttad, milyen gyönyörű? Ekkor azt mondtam magamban, ha ilyenek a vadászok, én is az leszek!”

Szigorú szabályok

Bodrogi Gyula azt is hangsúlyozta, hogy vannak fontos szabályok, amiket egy vadásznak észben kell tartania. Először is, ha meglövöd a vadat, úgy csináld, hogy lehetőleg azonnal meghaljon, hogy ne szenvedjen. Ha véletlen megsebzel egy vadat, azt addig kell keresni, amíg meg nem találod, hogy ne legyen fájdalma, ne szenvedjen„ – magyarázta a színész, aki szerint sokan rosszul ítélik meg a vadászokat.

„A vadászok nem csak lelövik a vadat, hanem védik, óvják, szeretik, etetik, ha nincs étele és ha nincs itala, akkor itatják. Mindent elkövetnek azért, hogy a vad meglegyen, illetve, hogy megfelelő legyen a vadmennyiség a területen. Ha valamivel több van, csak akkor vadásznak.”

Nem a trófea miatt vadászik

A színész sosem azért járta az erdőket, hogy végül a trófeákkal dicsekedjen, de azért neki is volt nagyobb értékű lövése.

„Az igazi vadásznál nincsen trófeaértéke a vadászatoknak, csak élmény- értéke. Van egy értékelő bizottság, akik a trófeákat, agancsokat elbírálják. Nekem van egy szarvasbika trófeám, ami ezüstérmet kapott” – mesélte Bodrogi Gyula.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A klasszikus linzer titka
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?