Létrehozva: 2020.06.04.

Dér Heni: Mindig is büszke magyar voltam!

A Nemzeti Összetartozás Napjára videoklip készült, mely a kulturális összetartozásunkat szimbolizálja. Idén az emléknap a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója is.

A Nemzeti Összetartozás Napjára készült klipben számos magyar előadó szerepel, többek között Dér Heni is, aki vajdasági származása miatt pontosan tudja, mit jelent valójában határon túli magyarnak lenni.

Dér Heni
Fotó: Szabolcs László / Ripost

Trianon sokak számára máig egyenlő a keserűséggel, hiszen akkor, 1920. június 4-én durván megcsonkították Magyarországot. Az elcsatolt területeken ragadt magyar családok pedig jórészt hontalanná váltak. Heni a Ripost-nak őszintén beszélt arról, mit jelent számára mindez. Ahogy arról is, milyen nehéz volt származása miatt állandó megkülönböztetésben felnőnie. „Most emlékezünk a trianoni békeszerződés 100. évfordulójáról, ami sajnos számunkra nem ünnep, de nagyon fontos nap kell hogy legyen. Meg kell emlékeznünk és foglalkoznunk kell a határon túl rekedt honfitársainkról” – kezdte Heni, akinek nem véletlenül vált fontossá az összetartozás érzése.

„Gyerekként nem értettem, miért nem szólalhatok meg magyarul, hogy miért kell szerbül tanulnom az iskolában. Miért kell titkolóznom a Vajdaságban és miért nem vállalhatom büszkén, hogy magyar vagyok. Nem értettem, hogy miért nem járnak nekünk is azok a jogok, mint más nemzeteknek. Mi, határon túli magyarok is ugyanazt a nyelvet beszéljük, és ugyanolyan nemzeti identitástudatunk van, mint azoknak, akik az anyaországban nőttek fel. Sokáig nem éreztem magam otthon a Vajdaságban, hisz ott magyarnak számítottam, de az anyaországomban szerbként tekintettek rám. Szerencsére mára ez megváltozott. Van az itthon és az otthon. Mindig is büszke magyar voltam, de annyi küzdelem és szenvedés után most, 30-on túl, még inkább annak érzem magam. Én nagy hazafi vagyok” – jelentette ki Dér Heni.

Az énekeső elvégezte a politológus szakot és tagja lett a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának, ahová azután lépett be, hogy már évek óta Magyarországon élt. Sikeres nőként sem felejtette el, hogy honnan jött, identitásának fontosságát jelzi a Vajdaságot jelképező tetoválás is, melyet az alkarján visel. Rendszeresen felemeli a szavát a határon túli magyarságért és minden apró változásnak nagyon örül.

 

Örömmel énekeltek együtt a művészek A Nemzeti Összetartozás Napjára készült dal a Hazám, hazám címet kapta és gyimesi, székelyföldi, kalotaszegi, somogyi és szlavóniai népdalszövegek felhasználásával készült. A klipben szereplő zenészek mind magyarok, akik határon innen és túl születtek. Mező Misi – Gyula, Miklósa Erika – Kiskunhalas, Molnár Levente – Gyergyóremete (Erdély), Földes Eszter – Szekszárd, Csík János – Kecskemét, Nyerges Attila – Budapest, Szvorák Katalin – Losonc (Felvidék), Szarka Tamás – Vágsellye (Felvidék), Pál István „Szalonna” – Visk (Kárpátalja), Dér Heni – Csantavér (Vajdaság), Molnár Ferenc „Caramel” – Szolnok, Keresztes Ildikó – Marosvásárhely (Erdély), Ferenczi György – Budapest.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

life.hu

Csillagjegyek, akik nem tudnak leállni: állandóan rágódnak

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Rejtett üzenetek a Katalin hercegné betegségét bejelentő videóban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁRDZSÚSZ

Gusztustalan támadás érte Molnár Anikót: „Ezek az emberek egy fillért sem érnek”

SZTÁRDZSÚSZ

Michael Jacksonként térhet vissza Berki Krisztián

SZTÁRDZSÚSZ

Sorsfordító nap: megváltozott Polgár Árpád élete a balesete után

SZTÁRDZSÚSZ

Lemondott a luxusról Kulcsár Edina és G.w.M, ez lehet a következő autójuk

SZTÁRDZSÚSZ

Szarvas Andi követői elárulták: a pikáns tartalmakra kíváncsiak

SZTÁRDZSÚSZ

Ezt nem gondolnád: Takács Zsuzska ezt teszi Zámbó Krisztián távolléte alatt

SZTÁRDZSÚSZ

Meglopták Szigligeti Ivettet, a rajongóitól kért segítséget

SZTÁRDZSÚSZ

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét