SZTÁRDZSÚSZ

Gyász: elhunyt Sváby Lajos

Hosszú betegség után távozott csütörtök reggel a festőművész.
  • Szerző: Ripost

Életének 85. évében, hosszú betegség után elhunyt Sváby Lajos, Sváby András édesapja – adta hírül az ATV.

Sváby Lajos 1935-en született Abádszalókon. 1954 és 1960 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola növendéke volt; ahol Kmetty János és Pór Bertalan voltak a mesterei.

1963-1965 között Dunaújvárosban dolgozott, 1965-től Budapesten élt. 1975-től tanárként dolgozott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, egészen nyugdíjba vonulásáig, 1990-1995 között már az egyetem kinevezett rektora ként. 1995-ben a londoni Kingston Egyetem díszdoktorává avatták.

A magyar neoexpresszionizmus egyik kiváló egyénisége volt.Művészi pályafutása során középületek számára is dolgozott, de készített pasztellképeket, rajzokat és könyvillusztrációkat is.

Alkotásaiért több díjat is elnyert, mint a Derkovits-ösztöndíj, Munkácsy Mihály-díj, Kossuth-díj, Magyar Művészetért 2000-díj, Prima Primissima díj, de megkapta az érdemes művészeknek járó kitüntetést is és 2009-ben megválasztották Abádszalók díszpolgárának.

„Mindent megfestettem, amit gondoltam. Festő lévén tárgyiasítom a gondolataimat, az érzéseimet, az életemet. Szerettem volna én is trendi lenni, de valójában nem voltam erre képes, mert mindig is fontosabb volt számomra, hogy a képeimen keresztül az én gondolataim és az én reflexióim szólaljanak meg. Ez az expresszió nyelve. Úgyhogy trend is lettem, meg nem is, ezzel már valóban nem tudok foglalkozni” – nyilatkozta még 2015-ben az Origónak Sváby.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?