SZTÁRDZSÚSZ

Halála előtt ezt az utolsó tanácsot adta Bálint gazda a kertészeknek

A 101. születésnapja előtt alig egy hónappal, vasárnap elhunyt Bálint gazda.
  • Szerző: Ripost

Életének 101. évében vasárnap este meghalt Bálint György, vagy ahogy többen ismerik, Bálint gazda Prima Primissima-díjas kertészmérnök, újságíró, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, volt országgyűlési képviselő.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

Budapest, 2017. október 16.
Életének 101. évében, 2020. június 21-én este meghalt Bálint György, népszerû nevén Bálint gazda Prima Primissima-díjas kertészmérnök, újságíró, a mezõgazdasági tudományok kandidátusa, volt országgyûlési képviselõ. A felvétel 2017. október 16-án készült a magyar népmûvészet és közmûvelõdés kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Bálint Györgyrõl budapesti otthonában.
MTI/Czimbal Gyula
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

A sokak által ismert és szeretett Bálint gazda éppen születésnapja előtt néhány héttel vesztette életét. Bálint György nemcsak a televízió képernyőjén, közéleti műsorokon keresztül tanította és osztotta meg tudását, hanem számos könyvet is írt, később aztán YouTube csatornán és egy saját weboldalon adta tovább örök életű szakértelmét.

Június 20-án szombaton, éppen a halála előtti napon is megjelent weboldalán, a balintgazda.hu-n egy utolsó bejegyzés, ami a tüske nélküli szedrek beérésével kapcsolatban látja el hasznos tanácsokkal a termelőket – írja a Blikk.

„Szóval, ha a tüskétlen szeder nem érik be, azért a szürke penész (Botrytis cinerea) nevű penészgomba fertőzése a felelős. Esős, hűvös, nedves időben a bogyókon vastag, szürke penészpárna jelenik meg, de száraz időben előfordul, hogy a piros bogyók elszáradnak. Mivel ez a gomba a virágzáskor fertőz, ezért már akkor kell permetezni ellene, később már nem tehetünk semmi különöset ellene. A fehér virágok kinyílásakor kell megpermetezni a bokrokat Orthocid, Rovral vagy Quadris nevű gombaölő szer előírásos oldatával” – hangzott Bálint gazda utolsó jó tanácsa, de még aznap írt a házi tücskök kártékonyságáról és a kerti tavakról is.

És ezeket olvastad már?