SZTÁRDZSÚSZ

Kiderült, mi buktatta le a börtönre ítélt Lagzi Lajcsit

A bíróság szerdán mondta ki bűnösnek Lagzi Lajcsit felbujtóként elkövetett vesztegetés és lopás miatt, amiért 2 év 10 hónap börtönbüntetést kapott. Az ítélet nem jogerős.
  • Szerző: Ripost

A vád szerint a zenész több tulajdonában lévő, vagy hozzá köthető épületben és lakóparkban is meglopta a közműszolgáltatókat úgy, hogy illegális rácsatlakozásokat, leágazásokat építtetett ki a társai segítségével. A bíró az indoklásnál kitért arra, hogy mi buktatta le a zenészt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

Lagzi Lajcsi még a kilencvenes években határozta el, hogy a mocsai birtokának és tatai apartmanjainak a közműellátását úgy fogja megoldani, hogy szabálytalanul köti be a vizet, az áramot és a gázt – írja az Origo.

Ennek érdekében egy céghálózatot hozott létre, melyben ő is szerepet vállalt: vagy egyszerű tag volt vagy többségi tulajdonos, vagy ügyvezető vagy a cég kizárólagos tulajdonosa. Emellett több vállalkozásban a családtagjai, ismerősei is benne voltak bejegyzett képviselőként, és strómanokat is használt. A szolgáltatókkal megkötött szerződéseket a saját, vagy valamelyik cége nevére köttette be az ingatlanokba. Ezek után illegális rácsatlakozásokat épített ki, hogy megkerüljék az órákat, hogy ne tudják érdemben mérni a fogyasztást. Minderről az egyik bűntársa is tudott. Egy másik társa abban segített neki, hogy ha bármilyen probléma felmerült, mondjuk karbantartásra, cserére vagy egy illegális csatlakozó cseréjére volt szükség, akkor megbízott másik négy embert a munkákkal, akik ezt pénzért meg is csinálták.

Ez idővel a szolgáltatóknak is gyanús lett, de eleinte, azzal védekeztek, hogy kevesen lakják a társasházakat, ezért kevés a fogyasztás. A vízzel kapcsolatban arra hivatkoztak, hogy saját fúrt kútjuk van, onnan látják el a lakások vízellátását.

Végül kiderült a turpisság

Amikor a szolgáltatóknak már nem volt elég a magyarázkodás és ellenőrizték a vízhasználatot, azt látták, hogy az óra nagyon kis értéket mutat. Korábban mindig azzal védekeztek, hogy fúrt kutat használnak a vízellátáshoz. Amikor azonban az ellenőrök megnyitották a csapokat, az óra nem pörgött. Ráadásul a víz ellenőrzésekor kiderült, hogy ugyanúgy klórozott a víz, mint a szolgáltatók csapvize, ez pedig fúrt kútnál nem lehetséges. Aztán az illegális leágazásokra is rátaláltak a vezetékek között.

Egy másik ellenőrzés során az ellenőrök már éppen távozni készültek Lagzi Lajcsi egyik ingatlanjáról, amikor gázszagot éreztek. Emiatt átvizsgálták a gázvezetékeket. Ekkor derült ki, hogy a gázt is lopja a szabálytalan rácsatlakozásokkal. A gázórák állása is nulla közeli volt, de a szakértők nem találtak más fűtési lehetőségeket a ingatlanoknál.

Az ügyészség 7 év börtönbüntetést kért a bíróságtól. A bíróság végül bűnösnek mondta ki és 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte Lajcsit. A bíró döntésének értelmében a zenész a büntetése kétharmada letöltése után feltételesen kiszabadulhat. Ezen felül pénzbüntetésre, valamint 11 milliós vagyonelkobzásra ítélte, amellett, hogy a több százezer forintos bűnügyi költséget is meg kell fizetnie. A bíróság a zenész több társát is letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Lagzi Lajcsi ítélete a fellebbezések miatt nem jogerős. A védője ugyanis sokallta a 2 év 10 hónapot, ezért fellebbezett enyhítés érdekében.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?