SZTÁRDZSÚSZ

Nem hiszed el, kiknek főzött a Séfek Séfe mesterszakácsa

Wolf András hazánkban elismert sztárséf és eszében sincs külföldön szerencsét próbálni.
  • Szerző: Ripost

Wolf András rengeteg hírességnek, köztük a Dalai Lámának is főzött már, de jelenleg élvezi, hogy ítészként a Séfek Séfe mesterszakácsaként szerepelhet, ahogy azt is, hogy két kisfiú büszke apukája lehet.

Wolf András 2009 óta a New York kávéház és a Salon étterem vezető szakácsa. Számos szakmai siker mellett 2013-ban a Gault Millau étteremkalauz az év konyhafőnökének választotta. Tagja a Bocuse d’Or Akadémiának. Talán ez a hihetetlen teljesítmény sarkallta a TV2-t is arra, hogy legújabb műsorába, a Séfek Séfébe mesterszakácsának kérje fel Andrást.

%%: Miért éppen ezt a szakmát választottad?

Wolf András: Lusta voltam, nem voltam jó tanuló. Kellett hoznom egy döntést, hogy továbbtanulok valamilyen területen, és akkor abban vagy sikeres leszek, vagy nem, vagy tanulok egy szakmát, és ha később benő a fejem lágya, akkor újra próbálkozom egy egyetemmel vagy főiskolával. Édesapám alapszakmája cukrász volt, így onnan jött az inspiráció, és jelentkeztem egy vendéglátó-ipari iskolába. A családom támogatott ebben, és ezt később sem bánták meg, mert a szenvedélyem lett a munkám. Voltam egy évet Spanyolországban, de azonkívül végig itthon főztem. Itt lettem sikeres a szakmában, így nem is vágyom máshova.

%%: Hárman vagytok szakértők a műsorban, és az világosan látszik, hogy jól kijöttök egymással. Ez nem lehet a véletlen műve…

W.A.: Jól sejted, mi már korábbról ismertük egymást. Dolgozni még nem dolgoztunk együtt, de tény, hogy a humorunk és az ízlésünk, valamint az igényességünk hasonló.

Élvezem, hogy önmagamat adhatom. Igaz, soha életemben nem voltam szégyenlős, ez talán már ki is derült a nézők számára is. A két kollégával pedig nagyon jól működünk együtt.


%%: A családod hogy fogadta, hogy mostantól, minden este a tévében látnak?

W.A.: A feleségem támogat, a két gyermekem pedig élvezi, hogy mindenütt engem lát. A nagyobbik hat, míg a kicsi négy és fél éves. Valamelyik nap, amikor az oviba mentünk, nagyon jópofák voltak, azzal viccelődtek, hogy összeszámolták az összes út melletti engem ábrázoló plakátot. Egyébként már most sokan megismernek az utcán, gratulálnak nekem, és ez jó érzés.

%%: Említetted a feleséged, gondolom ő is főzhet otthon. Szoktad kritizálni?

W.A.: Nem, soha! Akkor kritizálok, ha az a feladatom, ahogy most a műsorban is, megmondom a véleményemet, de otthon boldog vagyok, hogy valaki készít nekem valami finomat. Mivel sokat dolgozom, gyakrabban a feleségem főz a gyerekeknek, de amikor hazaérek nyilván otthon is szívesen kézbe veszem a fakanalat. Bevallom, ha már kritikáról van szó: önmagammal vagyok a legkritikusabb, a saját főztömmel soha nem vagyok elégedett!

%%: Ismert szakácsként biztosan főztél már híres embernek…

W.A.: Több híresség is evett már az általam készített ételekből. Sokáig a parlament protokoll beszállítójának dolgoztam, akkor öt királynak és államfőknek tálalták fel a főztömet. Később aztán a szállodánkban szállt meg Bitney Spears, a Formula-1 teljes csapata, Ronaldinho, de a Dalai Láma is.

%%: Nem semmi felhozatal, ilyenkor válthatsz is velük pár szót, vagy csak udvariasan fogadod a gratulációkat?

W.A.: Néha előfordul, hogy beszélgetünk, vagy csinálunk egy közös fotót. A Dalai Lámával például váltottam pár szót, van is vele egy jópofa sztorim! Mivel ő buddhista, a kollégámmal azt gondoltuk, hogy nem eszik húst, de nagyobbat nem is tévedhettünk volna! Steaket evett, de aminek nem örültem, hogy jól átsülve kérte.

Aztán később, a szálloda folyosóján a kollégám elmondta neki, hogy a vallása miatt azt hittük, hogy vegetáriánus mire a Láma így szólt: "Ahol én élek, ott kevés a növény, ha elenném, az álatok elől mi maradna nekik?” Ez egy kedves pillanat volt.  De Ronaldinho is nagyon kedves és közvetlen volt, a kollégám készített rólunk közös fotót, én magam azonban, inkább a fejemben raktározom el a számomra fontos pillanatokat.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?