SZTÁRDZSÚSZ

Megszólalt Rudolf Péter: Ez az igazság Eszenyi Enikő kitiltásáról

Tavaly szeptemberben futótűzként terjedt a hír, hogy a Vígszínház igazgatója, Rudolf Péter kitiltotta a színházból elődjét, Eszenyi Enikőt. A történtekről egészen mostanáig nem beszélt.
  • Szerző: szbd

Egy évvel ezelőtt bombaként robbant a hír, hogy Rudolf Péter, a Vígszínház új igazgatója kitiltotta a teátrumból elődjét, Eszenyi Enikőt – hiába maradtak az egyébként botrányos távozása után is műsoron a rendezései. A Kossuth-díjas színész mostanáig nem nyilatkozott a témában, az ATV Húzós című műsorában, Rónai Egonnak törte meg a csendet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Nem tiltottam ki a színházból” – kezdte rögtön Rudolf. „Nagyon komoly szakmai kérdés volt: mi a prioritás egy színház életében? Különösen azokban az időkben, amikor régóta nem játszottunk előadást. Ez fontos dolog, hiszen a rendező jön, gatyába rázza a dolgokat. Én azt gondoltam, hogy ez a helyzet fölülírja az egyébként létező fájdalmakat a társulatban” – magyarázta a Kossuth-díjas színész, aki a társulattal beszélgetve, megalakított egy művészeti tanácsot is, hogy tisztán lásson.

Megszólalt Eszenyi kitiltásáról Rudolf Péter
Fotó: ATV

„Mindenféleképpen be akartam gyűjteni információkat, hiszen hosszú évek óta én vagyok az első, aki nem a Vígszínházban van éppen, amikor a Vígszínház igazgatójává lesz. Nyilván nekem ez egy nehezebb ügy volt, és ilyen értelemben visszakoznom kellett. Azt éreztem, hogy a szakmaiságnak az is része, hogy egy társulat hogyan reagál, összehúzódik-e a gyomor vagy sem, mi történik akkor, amikor valaki belép” – tette hozzá a Halhatatlanok Társulatának frissen megválasztott örökös tagja.

Én egyébként nagyon nehezen beszélek erről, nem a múltunk miatt, hiszen sok mindent végigcsináltunk Enikővel, hanem mert nekem a Vígszínház jelenével és jövőjével kell foglalkoznom. Ebben a helyzetben, amit érzékeltem a színházban, ez volt a logikus döntés. Én ezt Enikővel megbeszéltem, hogy ne jöjjön be a próbákra, azért se szeretem ezt a kitiltottam szót, mert folyamatosan beszéltem közben Enikővel. Ő elfogadta ezt a döntést, és megbeszéltük, hogy a 21. század vívmányait használva, a próbákat felvéve, neki elküldve az internet segítségével fogja instruálni a színészeket. Így is lett, ameddig jutottunk, csak a vírus keresztülhúzta a számításainkat” – fogalmazott Rudolf Péter, aki hozzátette, nincsenek álmatlan éjszakái az ügy miatt.

A teljes beszélgetést pénteken 22.15-kor nézheted meg az ATV-n futó Húzós Rónai Egonnal című műsorban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?