LELKIZŐ

Megrázó emléket idézett fel Törőcsik Mari közeli barátja

Törőcsik Mari Varnus Xavernak köszönhette, hogy el tudott búcsúzni a legendás rendezőtől, aki ezt utolsó kívánságként kérte az orgonaművésztől.
  • Szerző: Buster

Törőcsik Mari és a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőt élethosszig tartó barátság kötötte össze. Az április 16-án elhunyt színésznő az 1970-ben készült Szerelem című film forgatása alatt ismerkedett meg Makk Károllyal, akivel egészen annak 2017-ben bekövetkezett haláláig jóban volt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Törőcsik Mari és Varnus Xaver

Varnus Xaver még egyszer, utoljára elvitte barátjához Törőcsik Marit Fotó: YouTube

„Ez lehet az utolsó alakalom, hogy ők ketten találkoznak”

Ennek a barátságnak szemtanúja volt Varnus Xaver is, aki mindkettejükkel jóban volt. Ennek köszönhető az is, hogy a színésznő és a rendező 2015-ben személyesen búcsút vehetett egymástól. Erről a világ legismertebb orgonavirtuóza mesélt a -nak.

„Ma is élénken él bennem az a nap, amikor 2015-ben Törőcsik Mari beült mellém a piros sportkocsimba, hogy levigyem őt Balatonra egy közös fellépésünkre. Útközben megcsörrent a telefonom, a vonal végén pedig Makk Károly jelentkezett. Hallott a Marival közös programunkról és arra kért, kanyarodjak el Badacsony felé, mert úgy érzi, ez lehet az utolsó alkalom, hogy ők ketten személyesen is találkozhatnak”- kezdte Xaver, aki persze örömmel tette eleget a rendezőzseni kérésének.

Törőcsik Mari és Makk Károly

Budapest, 2012. november 28.
A 87-ik születésnapját ünneplõ Makk Károly filmrendezõ és Törõcsik Mari színésznõ a Hogy volt!? címû tv-mûsor felvételén, az MTVA 1-es stúdiójában.
MTVA Fotó: Zih Zsolt

„Mindketten tudták, hogy ott és akkor találkoztak utoljára”

„Szerencsére volt időnk bőven, így meglátogattuk Makk Károlyt. Életem talán legcsodálatosabb időutazása volt az a másfél óra, amíg figyelhettem annak a két embernek az évődésekkel teli beszélgetését. Semmivel össze nem hasonlítható csevej volt. Mintha visszarepültünk volna az időben, mi hárman. Amikor elbúcsúztunk és Mari beült mellém az autóba, szeretetteljesen egymás szemébe néztek, majd Makk Károly megsimogatta Mari haját. Mindketten tudták, hogy ott és akkor találkoztak utoljára” - idézte fel emlékét az orgonaművész.

A Szerelem című film 1971-ben elnyerte a cannes-i filmfesztivál Zsűri díját. A főszerepekben Törőcsik Mari, Darvas Iván és Darvas Lili tűntek fel a vásznon.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?